Prilika za mlade dizajnere - EU traži novi simbol za sigurnije i pouzdanije internetske usluge

Jeste li mladi umjetnik ili dizajner? Traži se simbol za sigurnije i pouzdane internetske usluge. Sudjelujte, pošaljite svoju ideju za natječaj „e-Mark U Trust”, vaša bi se kreacija mogla pojaviti na pouzdanim web-mjestima diljem Europe, nemojte propustiti ovu priliku!

Natječaj „e-Mark U Trust”: o čemu je riječ?

Tražimo potpuno novi simbol kojim će se korisnicima interneta omogućiti da pri elektroničkim transakcijama znaju mogu li se pouzdati u određenu internetsku uslugu. Osmislit ćete simbol za kvalificirane elektroničke usluge povjerbe.

Ako ste mladi umjetnik ili dizajner, sudjelujte u natječaju „e-Mark U Trust” i pošaljite nam vašu kreaciju. Pobjednički logotip pojavit će se na web-mjestima u svih 28 država članica EU-a, a pobjedniku će pripasti 5 000 eura!

Što su kvalificirane elektroničke usluge povjerbe?

Ako se radi studija preselite u drugu državu članicu EU-a, u trenutku kada tamo stignete morat ćete obaviti nekoliko administrativnih postupaka. Zahvaljujući kvalificiranim elektroničkim uslugama povjerbe nije potrebno posjetiti urede lokalnih vlasti ili sveučilišta, moguće se upisati na studijski program ili prijaviti lokalnim vlastima putem interneta.

- Morate potpisati dokument? NEMA PROBLEMA, to možete učiniti elektroničkim potpisom.

- Morate li ga poslati do određenog roka? NEMA PROBLEMA, elektronički vremenski žig dokazat će da ste ga poslali na vrijeme.

- Treba li Vam dokaz o primitku? NEMA PROBLEMA, usluga elektroničke preporučene dostave to omogućuje. Novim zakonodavstvom EU-a o „elektroničkim uslugama povjerbe” omogućuje se uporaba svih tih usluga i izvan državnih granica. Uspostavlja se i razlika između elektroničkih usluga povjerbe prosječne razine sigurnosti i onih visoke razine, isto tako poznatih pod nazivom „kvalificirane elektroničke usluge povjerbe”.

Što tražimo?

Treba nam znak pouzdanosti (simbol ili logotip) za kvalificirane usluge povjerbe koji će se koristiti na web-mjestima pružateljâ kvalificiranih elektroničkih usluga povjerbe u svih 28 država članica EU-a.

Znak pouzdanosti mora biti jednostavan, originalan i domišljat te prenositi osjećaj pouzdanosti i sigurnosti.

Njime će se pokazivati:

- da korisnici interneta mogu internetske transakcije obaviti na siguran, praktičan i pouzdan način
- da su sigurni da su tražene usluge povjerbe u skladu s pravilima EU-a i da zadovoljavaju posebne zahtjeve
- da pružatelji elektroničkih usluga povjerbe mogu korisnicima jamčiti da su njihove usluge zakonite i kvalitete koja je propisana za cijeli EU-u
- da se znakom pouzdanosti osigurava da su ponuđene usluge kvalificirane i da su u skladu s pravilima utvrđenima u Uredbi eIDAS.

Zašto natječaj?

Novi znak pouzdanosti EU-a za pružatelje kvalificiranih usluga povjerbe uvest će se 2016. diljem Europske unije. Taj znak pouzdanosti EU-a mogu na dobrovoljnoj osnovi upotrebljavati pružatelji kvalificiranih usluga povjerbe iz 28 država članica EU-a koji zadovoljavaju zahtjeve utvrđene u zakonodavstvu EU-a, odnosno Uredbi eIDAS.

U kojim će se okolnostima upotrebljavati znak pouzdanosti?

Recimo da želite potpisati ugovor u vrijednosti od 50 000 eura za kupnju opreme za vaše poduzeće. Dobavljačevo sjedište daleko je od vašeg doma te ugovor želite potpisati elektronički, a ne osobno.

Na internetu potražite pružatelja usluga povjerbe kako biste kupili certifikat za elektroničke potpise. Kako se možete osigurati da su usluge pružatelja kojeg ste odabrali pouzdane? Riječ je o ugovoru visoke vrijednosti i želite biti sigurni da usluga koju kupujete osigurava visoku razinu sigurnosti i da je pravno priznata u EU-u.

Dovoljno je potražiti web-mjesto koje upotrebljava znak pouzdanosti EU-a i možete se pouzdati u to da je vaš elektronički potpis siguran.

Tko može sudjelovati?

Pozivaju se svi studenti dizajna ili umjetnosti iz EU-a da sudjeluju u natječaju „e-Mark U Trust” sa svojim najinovativnijim idejama. Sudionici moraju biti upisani na akademiju, sveučilište ili veleučilište jedne od 28 država članica EU-a. Prijedlozi se moraju poslati do 15. rujna 2014. Prije prijave pročitajte pravila natječaja i specifikacije kako biste provjerili zadovoljavate li uvjete sudjelovanja.

Pošaljite svoju ideju!

Svoj idejni prijedlog pošaljite putem ovog web-mjesta od 3. Srpnja do 15. rujna 2014. (za dodatne informacije pogledajte Slanje prijedloga).

Zašto sudjelovati? Moći pokazati vlastitu kreaciju na brojnim web-mjestima samo je jedan od dobrih razloga za sudjelovanje u natječaju za znak pouzdanosti EU-a. Vašom će se idejom povećati pouzdanje u internet i internetske usluge.

Isto tako, pobjeda na natječaju „e-Mark U Trust” može biti prekretnica u vašem stručnom razvoju kao dizajner.

Nagrada: 5 000 eura u gotovini.

Što ako se osvoji drugo mjesto: 3 500 eura nagrade!

A treće mjesto? Isto se dobiva nagrada i to od 1 500 eura.

Pobjednik i oni koji su osvojili drugo i treće mjesto bit će pozvani na svečanost službene dodjele nagrada za natječaj koja će se održati u Bruxellesu u ljeto 2015.

Izvor: Esava.info