Posljedne riječi velikih povijesnih ličnosti

Pročitajte posljednje riječi velikih povijesnih ličnosti koje su ostavile trag. Ukoliko želite znati više o njima, pogledajte i video uz pripadajuću osobu. 

1.    Jack Daniel (1850. – 1911.), Amerikanac i osnivač Jack Daniels Tennessee tvornice viskija. 

Umro je od otrovanja krvi. Glasine govore da je infekciju dobio nakon što je u napadaju bijesa udario sef jer ga nije mogao otvoriti. Neke biografije to su opovrgnule. 
Njegove zadnje riječi bile su potpuno prikladne njegovom zanimanju: 'Još jedno posljednje piće molim!'

Ako želite naučiti više o Jack Danielsu, pogledajte video: 

 

2.    Karl Marx (1818-1883)  

Karl Marx bio je poznati njemački politički teoretičar, filozof i ekonomist. Poznat je po knjizi Kapital. Umro je kao osoba bez državljanstva, a njegove zadnje riječi bile su: 'Zadnje riječi su za budale koji nisu rekle dovoljno'.

Britanski dokumentarac iz 1980-ih godina dat će vam uvid u temeljna načela Marksizma.

 

3.    Richard Harris (1930-2002)  

Možda vam ime Richard ne znači ništa, pogotovo kada vam kažemo da je on bio pjevač, glumac i filmska zvijezda. No, sve će vam biti jasno ako spomenemo da ga je proslavila serija filmova o čarobnjaku Harry Potteru. Glumio je Albusa Dumbledorea, a umro je od upale pluća 2002. godine u 72. godini života.

Njegove zadnje riječi bile su: 'To je bila hrana'.

U videu možete pogledati njegove poznate scene iz filma Harry Potter i Odaja tajni.

 

4.    Salvador Dali (1904-1989)  

Salvador Dali bio je španjolski slikar, poznat po slici Postojanost pamćenja koja je poznata po tome što se pojavljivala u mnogim igranim i animiranim filmovima.  

Tijekom 1980.godine njegovo zdravlje se pogoršalo te mu se zbog Parkinsove bolesti nekontrolirano tresla desna ruka. Kako bi mu pomogla, žena mu je davala koktele lijekova koje su poremetile njegov živčani sustav. Kada mu je umrla žena, nije vidio više razloga za život. Umro je 1989. godine od zatajenja srca.  

Njegove zadnje riječi bile su: ‘Gdje je moj sat?’

5.    Nostradamus (1503-1566)

Nostradamus je bio Francuski ljekarnik  i prorok, čija je knjiga Prorčanstva postala poznata diljem svijeta. Živio je u vrijeme kada je kuga vladala Europom od koje su umrli njegova žena i dvoje djece.

Nostradamus je imao giht (upalni artirtis) koji se kasnije pretvorio u edem. Svojoj tajnici, Jean de Chavigny rekao je poznate zadnje riječi: 'Nećete me pronaći živog u svitanje'. Sljedećeg jutra pronađen je mrtav pokraj kreveta i klupe. 

Nostradamus je predvidio dva svjetska rata i ubojstvo triju Kennedya., što se obistinilo. 

 

6.    Walt Disney (1901-1966)

Walt Disney bio je Američki biznismen, glumac, crtač crtanih filmova, producent i veliki filantrop.
Za svoj rad dobio je veliki broj priznanja, koje uključuju 22 Oscara, 4 počasna Oscara i 7 Emmya. Po njegovom imenu nazvan je tematski park poznat u cijelom svijetu – Disneyland.

Disney je bio strastveni pušač tijekom cijelog svog odraslog života. Dijagnosticiran mu je maligni tumor pluća 1966.godine te je vrlo brzo umro. 
Njegove zadnje riječi ostale su zabilježene na komadu papira a glasile su: 'Kurt Russell'.

Značenje ovoga ostaje misterij, čak i samom Russellu.

Malu biografiju Walta Disneya možete pogledati u videu. 

Izvor: Learni.st