Istraživanje: Siromaštvo utječe na upis srednjoškolaca na željene fakultete

U Velikoj je Britaniji pokrenuto istraživanje koje je još jednom pokazalo koliko siromaštvo utječe kod upisa srenjoškolaca na željene fakultete. Okruženje u kojem je dijete odrastalo u velikom broju slučaja može biti veći odlučujući faktor od njegove akademske sposobnosti.

Rezultati istraživanja govore da godišnje u Britaniji čak 2.000 uspješnih srednjoškolaca koji dolaze iz manje bogatih sredina propušta priliku za studiranjem na top fakultetima. Ispitano je 520 984 učenika, a pokazalo se da čak i izvođači s najvišim rezultatima koji dolaze iz nepovoljnijih životnih okolina gube svoje mjesto na fakultetu od manje sposobnih i imućnijih učenika.

Koliko zapravo može biti nepravedan obrazovni sustav naglasili su i znanstvenici s Instituta za fiskalne studije koji su proučavali 8.000 jedanaestogodišnjaka koji su u osnovnoj školi postigli odlične rezultate. Oni koji dolaze iz imućnije sredine do šesnaeste su godine postali ispodprosječni učenici, a njih 900 je upisalo neko elitno sveučilište. Pozadina u kojoj dijete odrasta izmjerena je prema vrsti škole koju ono pohađa, statusa obroka u školi te indeksa socijalno ekonomskog statusa.

Trostruko više učenia koji su manje siromašni postiglo je nižu razinu u čitanju i matematici, za razliku od više siromašnih učenika.

Povjerenstvo na čelu s bivšim britanskim ministrom rada Alanom Milburnom istaknulo je važnost kvalitetnog srednjoškolskog obrazovanja s obzirom na to da je cilj povećati broj djece iz manje imućnih sredina na elitnim fakultetima. Uputio je apel sveučilištima i političarima da bi manje imućna djeca trebala dobiti adekvatno savjetovanje koje bi im pomoglo pri upisu na top fakultete.

Milburn ističe kako se mladi uspješni učenici gube u takozvanom labirintu srednje škole što bi trebalo biti poboljšano kako bi se poboljšala socijalna pokretljivost te dodaje da je ovo istraživanje zapravo “poziv za buđenje srednjim školama kako bi ostvarile potencijal svakog od tih učenika.”

Glasnogovornica Odjela za obrazovanje nadodala je da je njihova glavna ambicija “poboljšanje šansi za djecu iz ugroženih sredina te premošćivanje jaza između bogatih i siromašnih.” Važno je napomenuti da za razliku od 2010. godine, danas je srednjoškolsku diploma ostvarilo 250.000 učenika više te da se učenici iz ugroženih sredina danas upisuju na fakultete više nego ikada prije.

Izvor: Studentski.hr