Svi bi se trebali obrazovati za buduće vođe?

Vještine upravljanja iznimno su važne za napredak gospodarstva, stoga nova Strategija studija i studiranja Sveučilišta u Zagrebu ima tri temeljna cilja kako bi se ostvarila ta vizija.

Studijski programi trebaju biti usmjereni prema razvoju širokog spektra kompetencija, mora se poticati kreativnost, inovativnost i motivirajuće okružje za učenje, a obrazovanje će biti usmjereno prema razvoju gospodarstva, društva i kulture.

Osnovna znanja

Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu, objašnjava da studenti tijekom studija trebaju steći znanja i svladati vještine koji će ih kvalificirati za buduće potrebe globalnog tržišta rada na kojem će se ne samo zapošljavati nego razvijati svoju stručnost

Najbolje izglede za dobar posao u budućnosti imat će osobe koje uz osnovna znanja, primjerice iz matematike i prirodoslovlja, razvijaju i socijalne vještine, kritičko mišljenje te rješavanje problema.

Buduće potrebe

“U Hrvatskoj posebna je opasnost izbjegavanje kvantitativnih metoda i matematike na studijima ekonomije, menadžmenta, politologije i prava. Studij koji bi osim osnovnog područja, npr. tekstilne tehnologije, uključivao znanje pravljanja i vođenja, individualni pristup, obveznu studentsku praksu, e-učenje i sudjelovanje u istraživačko-razvojnim projektima, sigurno zahtijeva znatna ulaganja.” Najvažnije je ulaganje u kvalitetne profesore i suradnike”, objašnjava Divjak.

Fakulteti na kojima postoji vođenje i upravljanje

Ako smatrate da bi svatko trebao znati ponešto o vođenju i upravljanju, ovo su fakulteti na kojima možete nešto od toga i upisati

  • PMF: Financijska i poslovna matematika
  • Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije: Ekoinženjerstvo
  • Fakultet prometnih znanosti: Inteligentni transportni sustavi
  • Građevinski fakultet: Organizacija građenja
  • Agronomski fakultet: Agrobiznis i ruralni razvoj
  • Šumarski fakultet: Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem
  • Prehrambeno-biotehnološki fakultet: Upravljanje sigurnošću hrane
  • Fakultet organizacije i informatike: Organizacija poslovnih sustava
  • Ekonomski fakultet: Menadžerska informatika

 

Cijeli tekst pročitajte ovdje

Prema podacima portala MojPosao, u prvih 7 mjeseci 2014. godine u kategoriji Management objavljeno je 386 oglasa, što čini 3% od ukupnog broja oglasa objavljenih u tom razdoblju.

Najtraženije pozicije bile su Voditelj poslovnice, Voditelj prodaje i Direktor

Izvor: Lider