Top 10 nevjerojatnih prirodnih čuda

Bacite pogled na ova jedinstvena mjesta diljem svijeta. Priroda nas neprestano iznenađuje mnogim neočekivanim remek-djelima, predivnima i zadivljujućima. Koje biste od ovih deset čuda prirode htjeli vidjeti? Krenimo oko svijeta...

Salar De Uyuni, Bolivija

Najveća slana kopnena površina na svijetu proteže se na ukupno 10.582 kvadratnih kilometara. Ova slana pustinja nalazi se na 3656 metara nadmorske visine, a nastala je kao produkt promjene klime prije nekoliko tisuća godina. Posebnost površine je što je debljina soli na pojedinim mjestima preko 10 metara i što je izuzetno ravna, a visinska razlika između najvišeg i najnižeg dijela je samo jedan metar. Dakle, polje selfieja!

Špilja svjetlećih crva, Sjeverni Otok, Novi Zeland.

Ova špilja poznata je po svojoj populaciji svjetlećih crva – Arachnocampaluminosa. Ova vrsta može se pronaći samo na Novom Zelandu, a obično su veličine prosječnog komarca. Špilja je dio jednog većeg kompleksa, ali svjetleći crvi se nalaze samo u jednoj.

Mramorne pećine, jezero Carerra, Argentina i Čile

Najpoznatija atrakcija Čilea svake godine privlači mnoge turiste iz svih dijelova svijeta. Svjetlost prodire u ove pećine samo kroz nekoliko otvora, i u kombinaciji s bistrom plavom bojom radi prekrasne vizure na mramornim stijenama. Pa tako nikad nećete naići na isti prizor, koliko god puta dolazili! 

Vrelo šampanjca, Novi Zeland

Kada dulje gledate ovo maleno jezerce činit će vam se kao da stvarno gledate u čašu punu šampanjaca. Riječ je o izvoru vruće termalne vode koji se nalazi 30 kilometara jugoistočno od grada Rotorua. Ovaj izvor nastao je prije 900 godina, što ga u geološkom smislu čini jako mladim. 

Hamiltonov bazen, Texas, SAD

Ovo jezero nastalo je kada je propalo dno rijeke, što je tekla iznad spilje prije nekoliko tisuća godina. Posebnost jezera je smaragdno zelena voda, i slap 50 metara visok koji se urušava u njega. Danas je jezero popularno kupalište za sve stanovnike i posjetitelje obližnjeg Austina. 

Otoci Vaadahoo, Maldivi

Ljepota koju je teško opisati riječima. Fitoplankton – morski mikrobi – stvaraju predivan efekt isijavajući plavu svjetlost, čime tvore jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu. Još kad se tome pridruži mjesec, nema boljeg mjesta za zaprositi svoju dragu. 

One’uli plaža, Maui, Hawaii

Otok Maui je drugi po veličini među Havajima. Posebnost ovog otoka su njegove crne, vulkanske plaže. Ne, ovdje nema kristalno bijelog pijeska, samo crni vulkanski kamenčići, koji uz tirkiznu plavu boju vode čine idealno mjesto za odmor.

Lençóis Maranhenses National Park, Maranhão, Brazil

Ovo je područje prekriveno velikim dinama, no unatoč čestoj kiši - ovdje nema nikakve vegetacije. Pomislit ćete - što ima toliko posebno u pijesku iznad mora? Utjecaj vjetra stvara ovdje jedinstvene oblike koji se rijetko gdje drugdje mogu vidjeti, dakle, za ljubitelje fotografije...

Crvena plaža, Panjin, Kina

Gdje bi drugdje postojala crvena plaža ako ne u Kini! Ovo je močvarno područje koje nastanjuje rijetka crvena biljka iz porodice Chenopodiaceae, a sve obiluje tisućama predivnih raznobojnih ptica.

Izvor: Punkufer.dnevnik.hr