Budući studenti: Izbjegnite pogrešku koja bi vas mogla koštati cjelogodišnje školarine!

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je u nedjelju, 21. rujna 2014. godine, konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u jesenskom upisnom roku za akademsku godinu 2014./2015.

Rang-liste dostupne su kandidatima na mrežnoj stranici www.postani-student.hr.

U jesenskom je upisnom roku studijske programe prijavilo 8633 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 3785. Svoje prioritete kandidati su mogli mijenjati do 21. rujna 2014. godine, do 11:59 h, nakon čega su rang-liste zaključene, priopćio je Središnji prijavni ured. 

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU) pravo upisa u jesenskom roku nije ostvarilo 4848 kandidata. 

Upisi za buduće studente započinju u ponedjeljak, 22. rujna 2014. godine, i traju do datuma koji odrede sama visoka učilišta.

Podsjećamo, studijske programe je u ljetnom upisnom roku prijavilo 40354 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 30290. Za jesenski je rok slobodno ostalo 6967 upisnih mjesta od čega je najviše bilo na Sveučilištu u Zagrebu.

Tko ne upiše studij može platiti godišnje troškove! 

Stranica studij.hr upozorava da svaki kandidat može biti unutar kvote na više odabranih studijskih programa, s time da je pravo upisa bilo moguće ostvariti samo za jedan studijski program, na onaj pored kojeg piše riječ DA i upisni broj. 

Kandidat je obvezan upisati onaj studijski program za koji je dobio pravo upisa prilikom formiranja konačnih rang lista.

Ako kandidat ne upiše studijski program za koji je ostvario pravo upisa i dobio upisni broj, visoko učilište mu može naplatiti oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine.

Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj možete pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr

Izvor: Tportal.hr