Ljubav na Agronomiji - čak 33 djelatnika dijele isto prezime

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu rade dva nećaka dekanice Tajane Kričke, kao i njihove supruge. 

"Dvije godine sam dekanica, i da, na fakultetu su zaposlena moja dva nećaka i njihove supruge. Prvi nećak zaposlio se tu prije 16 godina, u vrijeme dok sam bila asistentica.

Moj drugi nećak primljen je prije sedam, osam godina. A njihove supruge? E one su tu došle prije njih, jedna tri godine ranije, druga godinu ranije. Nema tu nepotizma, to vam je ljubav na agronomiji", kaže Tajana Krička, dekanica zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

No, to nije kraj ljubavne priče na jednom od imovinom najbogatijeg fakulteta u državi. Listajući na službenim stranicama Agronomskog fakulteta imenik zaposlenih, lako se prebroje prezimena koja se ponavljaju u najčešće muško-ženskoj kombinaciji.

Ukupno ih je 33. Većina se ponavlja dvaput, no nekih je troje ili čak četvero s istim prezimenom. Koincidencija? - Za dva prezimena koja se ponavljaju sigurna sam da nisu ni u kakvoj vezi. Na primjer, Tomići nisu u paru, riječ je o čistačici i akademiku.

Lijepo okruženje

I Barići, kojih je četvero, su slučajni, kaže dekanica i pojašnjava - jedna je Barićka iz Siska, druga iz Vukovara, treća iz Kutjeva i nisu u srodstvu. Što je s ostalih 60-ak zaposlenika s istim prezimenima na istome fakultetu sa sjedištem u Svetošimunskoj pokraj zagrebačkog ZOO-a?

- To vam znači da su se ljudi ženili.

Znate, ovdje oko fakulteta okruženje je jako lijepo. Imamo prekrasan okoliš i to može djelovati... - sad se već smije vlastitom objašnjenju Tajana Krička. Zbog sumnji da su bračni parovi na fakultet dolazili povlačeći jedan drugoga i zapošljavajući se vezom, dekanica tvrdi da je već dobila pet ili šest prijava.

I nikada ništa protuzakonito nije dokazano.

- Uvijek su anonimne i imamo sumnju na osobu koja to radi. No, nemam dokaza i ne mogu je prozvati javno - kaže dekanica i dodaje: - Zar mislite da bih nakon toliko prijava još uvijek bila na mjestu dekanice da sam zaposlila svoje nećake i njihove supruge.

Za prvoga nećaka, zaposlenog prije 14 godina, tvrdi da se javio jedini na natječaj u vrijeme kada u toj struci mjesto asistenta nije bilo atraktivno.

Drugi nećak bio je među 10 posto najboljih studenata na fakultetu kada je primljen za asistenta, što je i uvjet za to radno mjesto, a imao je po dekaničinoj tvrdnji svega jednog protukandidata koji nije bio među najboljih 10 posto studenata.

- Proganja me činjenica da tu rade moji nećaci koji su se oženili za zaposlenice, svako malo netko se sjeti prozvati me na red zbog toga. Uvijek im ponovim isto: ja nisam nikome birala partnera. Zar bih ih trebala istjerati? - kaže T. Krička.

I sin oženio kolegicu

Srećom, dodaje, pa joj sin nije agronom već informatičar i radi u privredi. Igrom slučaja, i on se oženio za kolegicu na poslu pa danas rade stol do stola.
Kakav je osjećaj raditi u kolektivu s toliko bračnih parova?

- Nije uvijek lako. Kada imate sjednicu fakultetskoga vijeća pa se dotaknete jednog, pa oboje supružnika krenu na vas. To nije lako...

Dekanica tvrdi da na fakultetu ništa ne taje, zato su imena i stavljena javno na web. Umjesto o bračnim parovima radije bi pričala o uspjesima. Poput novoga vina koje su proizveli studenti i nazvali ga - Fulir.

Izvor: Večernji.hr