Studenta fakultet kaznio zbog psovanja?

Tri riječi u razgovoru s prijateljem, “******. ti mater”, bile su dovoljne da student (21) druge godine Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu tri mjeseca ne smije dolaziti na predavanja.

Tako je odlučio Stegovni sud fakulteta. Neprimjereno se izražavao u zgradi fakulteta i tako teško povrijedio pravilnik. Teže od pravilnika, to je povrijedilo profesora koji je sve čuo.

- Izašli smo iz dvorane nakon što smo dobili rezultate kolokvija. Bili smo malo nervozni, pa sam opsovao - kazao nam je kažnjeni student.
"Riječi sam izrekao u afektu"

Njegove riječi, izrečene u afektu, čuo je profesor u prolazu, koji ga nije poznavao. Zaustavio ga je, pitao zašto je opsovao i uzeo mu indeks.
- Ispričao sam se odmah, no profesor me pozvao u svoj ured - kazao je student.

"Rekao mi je da moram potpisati ako želim indeks"

To mu je u početku bilo smiješno i nije ni slutio da ga ubrzo čeka kazna. Profesor mu je predao list papira na kojem je bilo napisano da je opsovao. Tražio je da potpiše priznanje, što je mladić odbio.

- Rekao mi je da moram potpisati ako želim indeks. Otišao sam prodekanu i saznao da ću biti poslan na Stegovni sud - prepričao je student.
Poziv na ispitivanje dobio je u kolovozu. Ispred predavaonice, gdje su mu sudili, bio je s drugim kolegama koji su pozvani zbog prepisivanja.

- Priznao sam da sam opsovao te da psovka nije bila nikom upućena. Samo mi je izletjelo - kazao je student.

"Takvo ponašanje nije dopustivo u obrazovnoj ustanovi i treba ga ozbiljno sankcionirati"

Profesor je potvrdio priču i dodao kako je student bio na pola metra od njega kad ga je čuo kako prostači.

- Takvo ponašanje nije dopustivo u obrazovnoj ustanovi i treba ga ozbiljno sankcionirati - rekao je strogo profesor obrazlažući svoju odluku da reagira na ovaj način.

Nakon 15 minuta vijećanja dobio je tri mjeseca zabrane dolazaka na nastavu. Na odluku se nije žalio kako ne bi prošao još lošije. Nitko za njegovu kaznu ne bi ni znao da nije bila obješena na oglasnu ploču kraj referade. Njegovi kolege su to fotografirali i objavili na društvenim mrežama. Iako mu kazna istječe krajem listopada, propustio je bitna predavanja, labose i vježbe. Ne zna hoće li mu zbog svega profesori izaći u susret i boji se da će izgubiti godinu.

- Volim faks i stalo mi je da ga završim. Zbog ovog ispadam seljačina, a ne akademski građanin - kazao je.

"Nisam čuo još za neki ovakav slučaj"

Dekan FOI-ja Vjeran Strahonja nije želio komentirati slučaj zbog zaštite privatnosti studenta i profesora. Za stegovni sud je rekao kako je to neovisno tijelo te da na njega ne može utjecati. Kao teži prijestup isti pravilnik smatra i psovku i krivotvorenje podatka u indeksu te za oba djela se može dobiti jednaka kazna.

- Nisam čuo još za neki ovakav slučaj, no nedavno su mi se žalili studenti FOI-ja da su profesori psovali na komisijskim ispitima - kazao nam je Ivan Tomljenović, bivši studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu.

Podliježu li i oni ovakvim kaznama, s fakulteta nam nisu željeli odgovoriti.

Izvor: 24sata.hr