Studenti odabrali ime studentskog doma u Splitu!

Po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu nazvan je trg ispod Prokurativa i u Kerumovu gradonačelničkome mandatu podignut mu je spomenik kod Biskupove palače, a ubuduće će njegovo ime nositi i najveći studentski dom, useljen prošle akademske godine na Kampusu.

Na pročelju tog velikog objekta u kojem je smješteno oko 600 mladih već je postavljena i tablica s nazivom Studentski dom “Dr. Franjo Tuđman”.

Anketa na Facebooku

- Studenti su proveli anketu na Facebooku i pismeno se izjašnjavali o imenu doma pa se naše Upravno vijeće suglasilo s njihovim prijedlogom, a osobno sam i ponosna jer studentski dom zaslužuje nositi ime prvog hrvatskog predsjednika koji je i sam bio sveučilišni profesor - kazala nam je Gordana Raos, ravnateljica Studentskog centra (SC).

Prethodno je Raos dobila i suglasnost obitelji Tuđman, a Ankica Tuđman, udovica prvog predsjednika, SC-u je pisanim putem i zahvalila na takvoj odluci te je istaknula kako je njezin suprug bio profesor na zagrebačkoj Filozofiji.

Od 886 anketiranih studenata, njih 547 je na upit postavljen na mrežnim stranicama Studentskog doma odgovorilo da podržava imenovanje po Tuđmanu, dok 322 studenta nisu bila za to. Nakon toga je provedena peticija među stanarima doma i natpolovična većina je bila za to da se objekt zove po prvom hrvatskom predsjedniku.

Ostali su bili za neka druga imena, poput Ante Gotovine, Marka Marulića, Blage Zadre ili jednostavno Kampus, a zabilježeno je čak i nekoliko prijedloga da se dom nazove po Miši Kovaču...

Inicijativa iz 2012.

A da su splitski studenti u velikoj većini suglasni s novim imenom doma u kojem stanuju, pokazala je i mala anketa među stanarima koju je Slobodna dalmacija provela među studentima koje su susreli tamo. 

- Novi dom je predivan i sretna sam što se zove Franjo Tuđman - kazala je i Dora Malkoč, buduća učiteljica iz Rijeke, a takvo mišljenje dijelila je i njezina cimerica, Drnišanka Anđela Rajčić.

- Koliko mi je poznato, svi studentski domovi nose imena hrvatskih povijesnih velikana, pa zašto Split ne bi imao dom koji će nositi ime predsjenika Tuđmana. Ja sam zbog toga sretan, a bilo bi mi još i draže kada bi se unutar doma uredila prostorija za druženje studenata, jer se stvarno nemamo gdje podružiti - kazao nam je Antonio Jozić, student druge godine Kemijsko- tehnološkog fakulteta, a Karlo Pahert, budući arhitekt iz Županje, prisnažio je kako mu je sve na Kampusu i u Splitu odlično, ali da je “noćni život nula bodova”. Ali, to je već neka druga priča.

Izvor: Slobodna dalmacija