Neobičan zakon: Redovnu srednju školu od iduće jeseni moći će upisati i 50-godišnjaci?

Prvi razred srednje škole moći će ubuduće upisivati i učenici stariji od 18 godina. Dozvoljavaju to jučer usvojene izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, kojima se ukida praksa po kojoj su prvi razred srednje upisivali učenici do navršene 17. godine života, a tek iznimno oni do 18. godine, i to uz odobrenje školskog odbora.

Po novome, srednju školu iznimno mogu upisati i stariji učenici, i to oni do 18 godina uz odobrenje školskog odbora, a oni stariji od 18 uz odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Neprecizna odredba

Izmijenjeni Zakon međutim ne precizira do koje je godine moguće upisati srednju. Znači li formulacija “i učenik stariji od 18 godina života može upisati srednju školu”, da u srednjoškolske klupe može ući i 20-godišnjak, ali i starija osoba ili je tek riječ o propustu u formulaciji koja nije ograničila do koje dobi netko može upisati srednju školu?

- Nisu ograničili? Trebali su. Mislim da se radi o propustu. Jer ovako, svako rješenje, pa i ono dobro, može postati nakaradno, a nakaradnih nam je rješenja u školstvu sasvim dovoljno - kaže Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta tvrde da nije riječ o propustu.

- Formulacija da stariji od 18 godina mogu uz odobrenje Ministarstva upisati srednju školu podrazumijeva da je netko navršio 18 godina i zbog specifičnih uvjeta mi mu možemo dozvoliti upis u prvi razred srednje škole - objašnjavaju u MZOS-u.

Presedanski slučaj

Na upit o kakvim se specifičnostima radi odgovaraju da će Ministarstvo procijeniti svaki pojedini slučaj i provjeriti opravdanost razloga. Jedan od njih jest ovogodišnji primjer djeteta koje svojedobno zbog neodgovarajuće roditeljske srkbi nije na vrijeme upisalo prvi razred osnovne škole. Budući da je u školu krenulo sa zakašnjenjem, po dosadašnjem Zakonu nije moglo upisati prvi razred srednje jer je navršilo 18 godina.

- Bilo bi nelogično da zbog te činjenice netko tko ima 18 godina i dva mjeseca ne može nastaviti obrazovanje - objašnjavaju u Ministarstvu, uz napomenu da ne očekuju prevelik broj zahtjeva za odobrenjem upisa nakon 18. godine nakon promjene ovoga članka protiv kojega se, dodaju, nitko nije bunio.

Od ostalih zakonskih izmjena, dijelu roditelja bit će zanimljiva ona da djeca mogu prestati pohađati izborni predmet tijekom nastavne godine uz opravdane razloge, kao i ona da se uvodi mogućnost dopunskog rada za učenike kojima na kraju školske godine zaključena ocjena nedovoljan iz najviše dva predmeta. Trajanje dopunske nastave utvrdit će škola, no ne smije biti kraća od 10 i dulja od 25 sati po predmetu.

Male uštede

Izmjenama će se, očekuje se, ponešto i uštedjeti. Dosad su škole imale obvezu objavljivati natječaj za upis učenika u prvi razred srednje škole u dnevnom tisku. Na inicijativu osnivača škola, to više neće biti pravilo, već će se upisni natječaj objavljivati samo na internetskim stranicama i oglasnim pločama škola.

Ocjena iz vladanja

U Zakon je ušla i promjena po kojoj ocjenu iz vladanja donosi razredno vijeće na prijedlog razrednika.

Za ravnatelje je najvažnije što se zakonskim izmjenama još jednom prolongirala obveza njihova licenciranja. Rok uvjeta za stjecanja licencije prolongiran je za 1. siječnja 2017. Pravila upisa u srednje škole odsad se neće donositi (i mijenjati) svake godine, već će novi Pravilnik o elementima i kriterijima upisa u srednju školu vrijediti dulje vrijeme (ne precizira se koliko).

Osim toga, Zakon se usklađuje s direktivom EU o uslugama na unutarnjem tržištu, što bi u kontekstu školstva trebalo omogućiti da se privatne škole osnivaju brže, a ne višegodišnjom procedurom.

Izvor: Jutarnji.hr