Što trebate znati o plagiranju i radovima

Što je to što čini plagijat?

Plagijat (lat. plagere = oteti), označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umjetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, bilo djelomice ili u cijelosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika. Za razliku od krivotvorenja u kojemu je upitna autentičnost djela, kod plagijata je riječ o nezakonitom i neetičnom prisivanju tuđeg djela, koje se prikazuje kao vlastito. 

U nekim starim kulturama Dalekog istoka, stanoviti oblici plagijata bili su uobičajeni.

Štete od plagijata danas su osobito prisutne na području industrijskog dizajna. Pretpostavlja se da oko 10% svih svjetskih proizvoda predstavljaju krivotvorine i/ili plagijati, mahom s Dalekog istoka, koji svjetskom gospodarstvu nanose godišnje štete od oko 300 milijardi eura.

Problem plagijata postao je toliko velik da je u njemačkom Solingenu 2007. godine otvoren muzej plagijata, Museum Plagiarius, koji sakuplja i čuva plagijate iz svih dijelova svijeta. Muzej je nastao iz potrebe da se sačuvaju brojni predmeti pristigli na negativni natječaj za nagradu za plagijat godine, koja se pod nazivom Plagiarius Award dodjeljuje još od 1977.

Postoji nekoliko pojavnih oblika plagijata: Ghostwritter, potpuni plagijat, autoplagijat, plagijat prijevodom, copy&paste plagijat, parafraziranje bez reference i citiranje izvan konteksta, a najčešći oblik plagiranja koji koriste studenti su: prepisivanje tuđih riječi bez prikladnog priznanja izvornog teksta (copy&paste), preuzimanje tuđeg teksta, ali ne doslovno (parafraziranje) i pogrešno citiranje ili citiranje bez konteksta.

Ukratko, ako niste stavili citat, ne smijete ove stvari staviti u svoj rad. 

Kod preuzimanja ideja, izreka, statistika, činjenica, izjava i ulomaka morate što vjerodostojnije prenijeti sadržaj koji parafrazirate ili citirate i potrebno je uputiti na izvor: prezime autora, godinu izdavanja i stranicu s koje je tekst prenesen. U razvijenim zemljama se plagijat smatra vrlo teškim etičkim prekršajem. 

Izbjegavajte ove stvari: 

- kopiranje cijelog ulomka s interneta
- kopirati ulomak i onda promijeniti ključne riječi ili redoslijed riječi
- ne kopiraj prethodne radove kolega 
- ne navodi tuđe rečenice ili riječi bez izvora

U Hrvatskoj većina materijala za studente ne govori o ovim problemima te studenti ni ne znaju što se sve smatra plagijatom. Kod plagiranja nije samo dovoljno znati koliko se jedan tekst preklapa s drugim već treba utvrditi o kojoj je vrsti teksta riječ te u čemu se preklapaju. S obzirom na to da studenti nisu upoznati s problemom plagiranja, oni nenamjerno mogu ukrasti tuđu ideju. 

Riječko sveučilište je odlučilo stati na kraj plagijatima te uvesti 'antiplagijat softver'. 

Kako biste bili sigurni da vaš rad nije plagijat, provjerite obavezno s mentorom načine citiranja koji se od vas traži i na koji način morate ispisati svu korištenu literaturu.   

Izvor: MojFaks/Wikipedia