Diploma dobro dođe: Zanimanja s kojima ćete najprije do radne knjižice

U Hrvatskoj je najgore biti završeni gimnazijalac – dok se 'tučete' za upis u neku od najprestižnijih gimnazija, a već sada niste sigurni da ćete moći i htjeti upisati fakultet, bolje je razmisliti postoji li neka sigurnija opcija koja bi vam u budućnosti mogla donijeti kruha.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju, naime, da se u nas brže zapošljavaju čak i osobe s osnovnom školom nego one s gimnazijom: u prvih šest mjeseci nakon prijavljivanja na burzu rada posao nađe manje od trećine završenih gimnazijalaca (28,5 posto), dok se u istom razdoblju zaposli 29,3 posto osoba koje su se zadržale na svjedodžbi osnovne škole, piše Slobodna Dalmacija. 

Priključite se istraživanju na temu odabira gimnazije i studija ili strukovne škole i zaposlenja

S fakultetom brže do posla

Premda vam ni fakultetska diploma danas u Hrvatskoj ne jamči sigurno radno mjesto, ipak treba reći da veća razina obrazovanja znači i brže zapošljavanje: prvi stupanj fakulteta, stručni studij i viša škola omoguće zaposlenje u prvih šest mjeseci za oko 37 posto tih osoba, a najbrže se zapošljavaju fakultetski obrazovane osobe od kojih oko 41 posto nađe posao u prvih šest mjeseci od prijave u evidenciju nezaposlenih. 

Traženi učitelji

Zanimljivo je da se gotovo posvuda najbrže zapošljavaju – (diplomirani) učitelji, odnosno pedagoška i nastavnička zanimanja, od kojih oko 80 posto posao nađe već u prvih šest mjeseci od prijave na burzu rada! 

Tako su među VSS zanimanjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji na prvom mjestu po brzini zapošljavanja nastavnici hrvatskog i engleskog jezika, a na vrhu su i nastavnici engleskog i talijanskog te opće medicine. Fakultetska diploma s kojom ćete se u toj županiji najsporije zaposliti jest ona poslovne ekonomije, a na dnu ljestvice su i pravo, kineziologija, financije, te ekonomija. 

Među SSS zanimanjima na razini četverogodišnje srednje škole, najzapošljiviji u Splitsko-dalmatinskoj županiji su medicinske sestre i tehničari, strojarski tehničari i hotelijersko-turistički tehničari, dok na brzo zapošljavanje mogu zaboraviti zubotehničari i administrativni tajnici. 

Slično i u Zagrebu

Na kontinentu je situacija donekle slična, primjerice u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji među VSS zanimanjima posao brzinski nalaze diplomirani učitelji, stomatolozi i profesori hrvatskog jezika i književnosti, a na dnu ljestvice su politolozi, kineziolozi te novinari. 

Među strukovnim zanimanjima u četverogodišnjem trajanju, u Zagrebu su najtraženiji građevinski tehničari visokogradnje, turističko-hotelijerski komercijalisti te poljoprivredni tehničari fitofarmaceuti. Skorom poslu ovdje se, pak, ne mogu nadati geodetski tehničari, tehničari za vozila i administrativni tajnici.

Ako još uvijek ne znate koji fakultet upisati, olakšajte si odluku aplikacijom Usporedi studije. 

Izvor: Danas.net