Maturant koji najbolje riješi matematiku na državnoj maturi dobiva vrijednu nagradu!

Maturant koji ove godine postigne najbolji rezultat iz Matematike (A razina) i iz fizike, osvojit će nagradu Soljačić u iznosu od pet tisuća američkih dolara (oko 33.500,00 kuna).

Riječ je o nagradi koju će dodijeliti osobno prof. dr. sc.  Marin Soljačić, hrvatski znanstvenik i profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu., prenosi Srednja.hr 

Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology, odlučio je financirati ovu nagradu kako bi odao posebno priznanje mladim ljudima u Republici Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku.

Ovom nagradom želi pokazati da se izvrsnost prepoznaje i cijeni, te mladim ljudima dao motivaciju za daljnji akademski rad i napredak.

Upravo zbog pozitivnih prošlih iskustava, te ljubavi prema fizici i matematici, profesor Soljačić odlučio je pokrenuti ovu nagradu.

Kriteriji za dobivanje nagrade za generaciju koja polaže državnu maturu 2015. godine su:

  • Najbolji rezultat/ najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) + postotak iz Fizike
  • Ukoliko bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskog jezika (Hrvatski jezik A razine boduje se 20% više nego Hrvatski B)
  • Ukoliko i nakon tog kriterija bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotokom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati

 

Sretno svima!