Samo petice otvaraju vrata željenih srednjih škola!

Borba za što boljom ocjenom, prosjekom 5,0 ili barem odličnim općim uspjehom postali su imperativ učenika osnovnih škola i njihovih roditelja, koji su do svog cilja spremni doći na razne načine.

Za Večernji.hr, jedna nastavnica matematike priznala je da su joj ponekad roditelji i prijetili, te joj nije bilo svejedno. 

Velike ambicije roditelja

Kako tvrdi ravnateljica zagrebačke OŠ Matije Gupca, izračun ocjena i općeg uspjeha aritmetičkom sredinom nije najbolje rješenje i iz tog razloga dolazi do velikog broja odlikaša. Ponekad nastavnici, priznaje, često ne žele dati manju ocjenu jer su svjesni da im o tome ovisi upis u željenu školu. No, veliki problem su i preambiciozni roditelji.

Istraživanje 2013./2014.

 - Netočno je da postoji inflacija odlikaša, točno je samo to da u vrijeme upisa u srednje škole postoji žestok pritisak na desetak najatraktivnijih gimnazija u Hrvatskoj. Dijete koje ima prosjek ocjena, recimo, 4,6, nema što tražiti u, primjerice, XV. gimnaziji jer se ondje upisuju oni koji imaju prosjek 5,0 i dodatne bodove – komentira prof. dr. Josip Burušić iz Instituta Ivo Pilar.

Prema istraživanju koje je dr. Boris Jokić, voditelj reforme školstva, proveo u 2013./2014. školskoj godini, samo 4,9% ili nešto više od 2000 osmaša imalo je prosjek 5,0.

– Sva četiri posljednja razreda OŠ, prema mojoj procjeni, jer egzaktne podatke trenutačno nemam, s općim uspjehom odličan nije prošlo više od 20% đaka – tvrdi Jokić.

Pedagoginja prof. dr. Dijana Vican, rektorica Zadarskog sveučilišta, upozorava da naša djeca uče za ocjenu i upis u srednje škole i da ocjene odlikaša često nisu realna slika.