Što će upisati budući srednjoškolci?

Više od 99 posto osmaša do petka je prijavilo srednjoškolske programe koje žele pohađati. Naime, od njih ukupno 43.178, među kojima je i 653 učenika iz inozemstva, čak 42.824 prijavilo je barem jedan srednjoškolski program koji želi upisati. U subotu 11. srpnja bit će objavljene rang-liste upisanih., prenosi Večernji.hr 

Pritisak na medicinske

Prema informacijama pomoćnice ravnatelja CARNET-a Barbare Kolarek, najviše kandidata, njih čak 30.712 na jednoj od svojih šest pozicija ima upisanu opću gimnaziju, a slijedi zanimanje ekonomist koje želi 13.772 kandidata. Jezičnu gimnaziju odabralo je njih 10.074, a u prirodoslovno-matematičku 8701.

Ipak, najveća borba za upis vodit će se među kandidatima koje se žele upisati u program medicinskih sestara, hotelijersko-turističkog tehničara ili komercijalista gdje se za jedno planirano mjesto natječe čak pet kandidata.

Među gimnazijama najveći će pritisak biti na jezične u kojima se za jedno mjesto natječe 4,7 kandidata te prirodoslovno-matematičke s nešto više od tri kandidata na jedno slobodno mjesto.

Izravan upis u srednje škole imaju učenici koji su pojedinačno osvojili neko od prva tri mjesta na državnom natjecanju, a ostali dobivaju od jedan do četiri boda koji se dodaju uspjehu u četiri posljednja razreda osnovne škole. 

Najveći pritisak na atraktivne gimnazije 

Prošlih godina neke od njih su od ministarstva tražile odobrenje za upis dodatnih razreda, a ove godine one koje su za to imale uporište organizirale su dodatnu provjeru znanja, odnosno svojevrsni prijemni ispit.

Za redovne programe to se nije moglo i bit će dopušteno tek od sljedeće školske godine, no gimnazije koje imaju međunarodni program, poput zagrebačke Petnaeste gimnazije, na taj su način željele napraviti selekciju kandidata

Najtraženiji programi

1. Medicinska sestra opće njege - 5 kandidata na 1 upisno mjesto

2. Komercijalist - 4,9 kandidata na 1 upisno mjesto

3. Hotelijersko-turistički tehničar - 4,9 kandidata na jedno upisno mjesto

4. Jezična gimnazija - 4,7 kandidata na 1 upisno mjesto

5. Elektrotehničar - 3,8 kandidata na 1 upisno mjesto

Najnezanimljiviji programi

1. Program Ratar - Za sada se nije prijavio nijedan kandidat

2. Tehničar za obrađivačku tehniku - Nijednog učenika nije zainteresirao

3. Tehničar zaštite prirode - Nitko se nije prijavio

4. Glazbenik eufonist - Nema prijavljenih kandidata

5. Dimnjačar - Prijavljen 1 kandidat