Zašto pola života koji percipiramo prođe do 7. godine života

Primjećujete li da vam vrijeme brže prolazi kako ste stariji?

Postoji razlog zašto vam se kao klincu jedno ljeto čini kao vječnost, a kada imate 30 godina proleti vam u treptaj oka. Krivac za to je perspektiva, odnosno interaktivna vizualizacija.

Djeca i odrasli različito percipiraju vrijeme

Kada ste stari godinu dana, jedna godina predstavlja cijeli vaš životni vijek. No, kako starimo jedna godina je sve manji i manji dio našeg ukupnog života i iskustva. Ta činjenica ima zapanjujuće implikacije. Između ostalog, to znači da roditelji odrastanje svoje djece dožive mnogo brže nego sama djeca.

Ako u dobi od 5 godina čekate 24 dana do Božića, osjećaj će biti isti kao da čekate godinu dana u dobi od 54 godine. To također objašnjava zašto djeca na putovanjima uvijek ispituju: "Jesmo li stigli?" s obzirom da se njima to putovanje čini puno dužim nego odraslim osobama.

Jedna godina je 100 posto vašeg života pri dobi od jedne godine

Dakle, kada imate godinu dana starosti, jedna godina je 100 posto vašeg života. No, taj postotak drastično pada kako godine prolaze, pa tako u dobi od 8 godina jedna godina predstavlja samo 12,5 posto vašeg života. Do osamnaeste godine taj postotak se prepolovio pa vam tada godina predstavlja samo 5,56 posto života.

Nakon 30. godine, udio jedne godine u životnom vijeku ne mijenja se puno te vam svaka godina traje podjednako kratko. Na primjer, u dobi od 35 godina jedna godina vam predstavlja 2,86 posto života. Ako doživite stotu, jedna godina će vam predstavljati točno 1 posto vašeg života.

Ako mjerite svoj život na taj način, uvažavajući percipiranje vremena, a ne stvarno vrijeme, pola svog percipiranog života proživjeli ste do sedme godine. Ako u obzir uzmemo činjenicu da se ne sjećate vaše prve tri godine, onda ste pola svog percipiranog života proživjeli do osamnaeste godine.

Percepcija vremena je logaritamska, a ne linearna funkcija

Matematičkim rječnikom, naša percepcija vremena je logaritamska funkcija, a ne linearna koja prikazuje stvarni, jednolični protok vremena.

Novije teorije o tome kako doživljavamo vrijeme temelje se na psihologiji i znanosti. Jedna kaže da našim osjećajem za vrijeme upravljaju biološki procesi koji se odvijaju u tijelu. Istraživači su odavno dokazali da vrijeme doživljavamo sporije kada je naša tjelesna temperatura viša. Možda nije slučajnost da djeca imaju višu tjelesnu temperaturu nego odrasli.

Uživaje u svakom trenutku

U svakoj teoriji ima istine pa vrlo lako možemo zaključiti koliko je naša percepcija vremena složeno pitanje. Nadamo se da ćete svoje vrijeme iskoristiti na najbolji način i uživati u svakom trenutku.

Izvor: washingtonpost.com