Studiranje u Sjevernoj Koreji: nema seksa, ljubljenja, pa čak niti interneta

Alessandro Ford je prvi zapadni student koji je pohađao Kim Il-sung Sveučilište u Pyongyangu. Za guardian je ispričao kako mu je bilo živjeti i studirati u potpunoj izolaciji gdje mu je jedini kontakt s ostatkom svijeta bio 10-minutni poziv majci jednom tjedno. Međunarodni poziv koštao bi ga 2 funte (oko 20 kn) po minuti.

Studirao korejski jezik

Od kolovoza do prosinca prošle godine, 18-godišnji Alessandro iz Bruxelles-a bio je student Kim Il-sung Sveučilišta u Pyongyangu studirajući korejski jezik. Iako je ovo Sveučilište već ranije primalo strane studente iz Kine i Rusije, on je bio prvi zapadni student koji je ikada studirao tamo.

Platio je 3000 funti za četiri mjeseca školovanja u Pyongyangu što uključuje hranu i smještaj, ali to je podatak s kojim završava svaka sličnost s obrazovanjem na zapadu.

Spartanski uvjeti

Uvjete u kampusu opisao je kao spartanske: čučanj toaleti, bez tuševa - svi se kupaju zajedno, ukratko rimski stil. Dodaje da je navikao na redovite saune koje su popularne među Korejcima. Spavaonice su čiste i udobne, ali vrlo skromno uređene. Zimi im je ponestalo tople vode na dva tjedna a vani je bilo minus -20°C.

Družeći se sa korejskim studentima dobio je uvid u njihove poglede na svijet. Ne smatra da su im mozgovi isprani, već je stekao dojam da oni uistinu misle ono što govore; da je Sjeverna Koreja siromašna zemlja progonjena od strane Amerikanaca.

Zašto Eminem pjeva o seksu i drogama

Kad su zajedno slušali glazbu ispitivali su ga o stihovima iz Eminemovih pjesama: "Zašto pjeva o sebi, seksu i drogama? Trebao bi pjevati o svojoj obitelji i svojoj zemlji", rekli su mu njegovi sjevernokorejski kolege. Iz onoga što je čuo i po onome što je vidio, Korejci su puritanci.

Nema čak niti ljubljenja

Nema seksa prije braka i svi kolege s kojima se družio, a stari su između 20 i 25 godina, bili su djevci. Alessandro ističe kako niti jednom nije vidio par koji se ljubi, čak niti one koji su bili u vezi. Rečeno mu je da se privrženost i osjećaji u Sjevernoj Koreji iskazuju na druge načine.

Iako je očekivao određenu razinu nadzora, ponekad ga je to gušilo i onemogućavalo mu normalan život na kakav je navikao. Debate oko Sjeverne Koreje vode se u cijelom svijetu, a mnogim ljudima nije jasno kako još uvijek postoji sustav koji funkcionira na taj način.

Ogromne razlike

Za kraj jedna infomacija koja simbolično prikazuje ogromne razlike između Sjeverne i Južne Koreje: u Sjevernoj Koreji nema interneta dok njihovi južni susjedi uživaju u najbržem internetu na svijetu!

Izvor: theguardian.com

Slika: Alessandro Ford/theguardian.com