U Finskoj djeca više neće pisati rukom

Škole u Finskoj ukidaju vježbanje rukopisnog kosog pisma i pisanja rukom. Žele potaknuti djecu da koriste tipkovnicu već od malih nogu.

"Djeca pisanje rukom danas počinju učiti u drugom razredu (s osam godina) i imaju jednu godinu da to savladaju prije nego što ih krenemo koncentrirati na ono što pišu, umjesto isključivo kako pisati," kaže Minna Harmanen iz Nacionalnog vijeća za edukaciju. "Oni nemaju vremena postati brzi u pisanju kosog pisma, stoga im to nije toliko korisno".

Teško pismo

U Finskoj je pisanje kurzivom postalo teško 1986. godine nakon što su uveli novi način pisanja slova. "Mi smo se od starog pisanog stila preuzetog iz Švedske odmakli prema modernijem, pa sad pojedina slova izgledaju vrlo slično kada su napisana pisanim slovima," objašnjava Harmanen. "Djeci to nije lako pisati, a učiteljima čitati. Kad pišu tiskanim slovima, sve je jasnije."

Harmanen kaže da će od 2016. godine djeca učiti isključivo tiskana slova i više vremena provoditi za tipkovnicom. Finci takav pristup smatraju korisnim u okviru pripreme djece za tržište rada.

Pisanje rukom pogoduje razvoju uma

Neuroznanstvenici već dugo upozoravaju da pisanje rukom pogoduje razvoju uma, motoričkih vještina, samokontroli ili ublažavanju disleksije. Francuska je njihove sugestije prihvatila 2000. godine i ponovno uvela pisanje rukom nakon što je ono nakratko izostavljeno iz školskih programa.

S druge strane, Finci ne dvoje oko svoje odluke. Priznaju da će tinejdžeri biti zakinuti za romantično pisanje ljubavnih pisama, ali smatraju da oni ovih dana ionako koriste pametne telefone. Promjena će školarcima omogućiti da brže i bolje napreduju u školi i izvan nje, tvrde Finci.

Izvor: hr.n1info.com