Maturanti pokazali sliku hrvatskog učenika: obrazovan, ali neinformiran

Na temelju istraživanja "Istraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj", kojeg su u travnju i svibnju na uzorku od 1.146 učenika proveli Institut za društvena istraživanja, GONG i Inicijativa GOOD zaključeno je kako učenici završnih razreda solidno barataju temeljnim političkim pojmovima, korektno poznaju ustavno uređenje države, loše su politički informirani, a njihovi vrijednosni stavovi uglavnom pretežu prema tolerantnoj strani, uz iznimku tvrdog odnosa prema homoseksualnim osobama.

Učenice informiranije od svojih kolega

Najbolje poznavanje politike i informiranost pokazali su maturanti iz Istre, Primorja i Gorskog kotara, a najslabije u Slavoniji i Dalmaciji. Bitnih razlika po spolu nema, a učenice bolje razumiju temeljne političke pojmove od učenika, dok su oni informiraniji od svojih kolegica.

Tek svaki četvrti maturant zna da se predsjednik Vlade zove Zoran Milanović

Dok su temeljni pojmovi maturantima koliko-toliko jasni, informiranjem se, čini se, ne zamaraju previše. Najviše ispitanika, njih 52 posto, znalo je da je Hrvatska članica NATO-a od 2009. godine, malo više od dvije petine da su prvi višestranački izbori održani 1990. godine, a tek nešto više od četvrtine zna da se predsjednik Vlade zove Zoran Milanović. 

Mladi dominantno nisu nacionalno isključivi. Prijateljski odnos s osobom druge rase, vjere ili nacije je moguć za njih 84 posto, gotovo dvije trećine ih smatra da Hrvatska mora štititi prava svih nacionalnih manjina, a za državu je dobro da u njoj žive ljudi različitih vjera, nacija i rasa.

Mladi se deklariraju kao uvjereni vjernici

U ovom ispitivanju hrvatska se mladež u velikoj se mjeri deklarirala kao religiozna. Tako njih 43 posto kaže da su uvjereni vjernici koji prihvaćaju sve što uči vjera, dok se njih 25 posto smatra "običnim" vjernicima.

Najveći stupanj tolerancije, pokazuje istraživanje, maturanti pokazuju kad se radi o drugoj rasi, vjeri ili naciji. Kad se radi o ravnopravnosti spolova, polovina ispitanih ne slaže se s tvrdnjom da je muškarac taj koji bi trebao zarađivati i prehranjivati obitelj.

Dvije trećine smatra da se homoseksualci ne bi trebali isticati u javnosti

Gotovo dvije trećine smatra ih da homoseksualne osobe ne bi u javnosti trebale isticati svoju seksualnu orijentaciju, javne istupe zbog utjecaja na mlade zabranio bi im svaki drugi ispitanik, a otprilike toliko ih smatra homoseksualnost nekom vrstom bolesti ili poremećaja. Davanju prava na posvajanje djece homoseksualcima protivi se 55 posto anketiranih, ali i 49 posto mladih se ne slaže s time da homoseksualnim osobama treba zabraniti da rade poslove s djecom. Maturanti su pokazali izrazito visoku rodnu egalitarnost – od ravnopravne podjele kućanskih poslova, do protivljenja tvrdnji da nije potreban veći broj žena na moćnim pozicijama jer je primaran posao žene briga o obitelji.

Tvrdnja da je NDH bila fašistička tvorevina kod njih izaziva priličnu nesigurnost

Totalitarizmi i povijest donekle zbunjuju mlade. Većina ih smatra da javno isticanje totalitarnih simbola treba kažnjavati, njih 57 posto tako smatra u slučaju komunizma, a 54 posto u slučaju fašizma. Međutim, tvrdnja da je NDH bila fašistička tvorevina kod njih izaziva priličnu nesigurnost: 23 posto s tom se tvrdnjom slaže, 28,5 posto joj se protivi, a ostali ne znaju bi li se slagali ili protivili. 

Izvor: vijesti.rtl.hr