Erasmus- iskustvo koje obogaćuje!

Želite li u provesti studijsku godinu na fakultetu u Portugalu, učiti o ljudskim pravima, fotografiji, kazalištu ili komunikologiji u Švedskoj, Armeniji ili Makedoniji, dobiti nova znanja o politologiji u Poljskoj ili Velikoj Britaniji? Sve to možete zahvaljujući programima i organizacijama za mobilnost mladih i obrazovanje u inozemstvu.

Lako su dostupni na internetu i društvenim mrežama, ali među brojnim mogućnostima treba znati izabrati onu koja najviše odgovara vašem obrazovanju, koja nudi najbolje usavršavanje i omogućava da bez velikih prekida nastavite školovanje.

Studenti koji su bili na razmjeni otkrili su svojim kolegama kako što bolje iskoristiti mogućnosti programa međunarodne mobilnosti, formalnoga i neformalnog educiranja u inozemstvu, razmjene na studijskim programima i volontiranju na drugim kontinentima. Na Erasmus razmjenu studenata mogu se prijaviti studenti od druge godine faksa i otići na pola godine ili pak mogu boraviti u određenom gradu cijelu akademsku godinu. 

Troškove pokriva Erasmus stipendija, a iznos ovisi o mjestu studiranja i o matičnom visokom učilištu. U svakom slučaju, studenti kažu kako je iznos stipendije dovoljan za pristojan život.

U Hrvatskoj Erasmus programi postoje već godinama, financira ih EU za redovne i izvanredne studente, kao i nastavno i nenastavno osoblje sveučilišta. Nude odlazak na fakultete diljem EU, a cilj im je jačanje znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, unapređenje obrazovanja i osposobljavanja mladih.

Razmjena studenata je svakako jedno od najvrijednijih iskustava koji se mogu steći tijekom studentskog života, a studenti koji su bili dijelom Erasmus programa savjetuju svima da se odvaže i sudjeluju u programu barem pola godine.

Jedan od studenata koji se upustio u ovu avanturu, Domagoj, podijelio je s nama svoje iskustvo iz Poljske. Njegovo iskustvo možda vas potakne da se i sami odlučite uključiti u neki od programa. 

Izvor: 24sata.hr