Dobro došli u finsku školu!

Postoje vidljive estetske i strukturne razlike između hrvatskih i finskih škola.

Učenici se raspoređuju po školama na temelju mjesta prebivališta kako bi se izbjegle socio-ekonomske razlike. Školovanje je uvijek i za sve besplatno, čak i u privatnim školama. Didaktički materijali su odlični, a mnogi udžbenici se nalaze u elektronskom obliku.

Učionice su prostrane i svjetle i imaju mnogo pomoćnih materijala, a zidovi su obojeni u vesele, pastelne boje. Bitno je naglasiti da djeca sa smetnjama u razvoju stižu taksijem koji plaća država!

U školama postoje i teretane, dobro opremljene knjižnice, prostorije za zabavu, soba sa glazbenim sadržajima, studio za glumu, prostorija za znanstvene istraživanja, dnevni boravci gdje se učenici odmarajući čitajući, igrajući šah i slično. Učenici se brinu o životinjama, prirodi, smiju pomagati kuharima itd. Ograničenja oko školskih aktivnosti gotovo i ne postoje.

Što se tiče ručka, obroci su bogati, topli, nutritivno uravnoteženi i čine trećinu preporučene kalorijske vrijednosti za određeni uzrast. Učenici i nastavnici zajedno jednu za stolom i nakon ručka učenici pospremaju sve z sobom. Obroci su besplatni.

Naravno, učenici u Finskoj nisu 'anđeli', ali čim se uoči bilo kakav problem, kontaktiraju se roditelji ili ustanove koje se bave ustanovljenim problemom.

Osnovna škola traje devet godina, a srednja škola tri godine. Učenici koji imaju problema s učenjem ili svakodnevne treninge srednju školu završavaju po 'sporijem programu' koji traje četiri godine.

Nastavnici se doživljavaju kao prijatelji pa ima se obraćaju poimence, a formalnije obraćanje se odnosi samo na ravnatelje i najstarije nastavnike. Potiče se interaktivna atmosfera u učionici, a nadareni učenici mogu pomoći ostalima ukoliko je nastavnik zauzet.

Svakih sedam tjedana učenici pišu svojevrsni osvrt na proteklo razdoblje i na taj način se provodi samoocjenjivanje školskog sustava.

Najbitnije je istaknuti činjenicu kako je radna etika uvijek bila na najvišoj razini i Finci smatraju da samo kontinuirani rad i učenje donose uspjeh na osobnom planu i planu razvitka društva.

Izvor: skolski.ba