Splitski studenti nude besplatnu pravnu pomoć

Pravna klinika studenata splitskog Pravnog fakulteta u godinu dana rada pozabavila se s 280 slučajeva od oko 230 građana koji su došli potražiti pomoć.
 S jedne strane građani koji sebi ne mogu priuštiti skupa pravna savjetovanja kod odvjetnika, u ovoj klinici besplatno dobivaju odgovore na svoja pitanja i nedoumice, kao i upute gdje i kako riješiti svoje pravne probleme. S druge strane, u izravnom razgovoru sa strankama studenti stječu praksu i treniraju se u primjeni pravnih vještina. Kako bi dobili prave odgovore, strankama su na raspolaganju čak 22 “kliničara”, studenta 4. i 5. godine.

-Pomoć strankama pružamo pod stručnim nadzorom profesora, akademskih mentora, ali i vanjskih suradnika iz redova odvjetnika. No ne možemo pružati sekundarnu pravnu pomoć, tj. zastupati klijente pred javnim tijelima i sudovima,  objasnila je Dora Uzinić (24), administrator splitske Pravne klinike. Projekt je počela lani s kolegom Domagojem Mrčelićem, a njihovu ideju podržalo je rukovodstvo Pravnog fakulteta, ustupivši im i prostor za rad, a potom i Ministarstvo pravosuđa, koje je projekt odlučilo financirati sa 100.000 kuna. Splitski “pravni kliničari”, osim sa svojim profesorima, surađuju s raznim udrugama civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih i građanskih prava te sloboda.


Pravni kliničari mogu postati oni koji su završili drugu godinu studija, a sadašnji članovi podijeljeni su u četiri radne grupe: ovršno, obiteljsko, građansko i radno te upravno pravo, kako bi efikasnije rješavali probleme korisnika. Dalmatince, kako nam pojašnjava Bojan Brkić, drugi studentski administrator ove klinike, najviše muče ometanja posjeda, ovrhe, imovinsko-pravna i pitanja socijalnih naknada.


-Stranke nam opišu stanje, a mi im objasnimo kako i po kojem zakonu će reagirati, u kojim rokovima i na koji način. Mi u 15 dana stranci nakon što nas posjeti, dajemo pismeno i usmeno objašnjenje, a ako se radi o hitnim stvarima, dat ćemo sve od sebe i napraviti sve u dan-dva. No ne zaprimamo kaznene, predmete s međunarodnim elementom, kao niti one u kojima stranka već ima profesionalno zastupanje odvjetnika,  rekao je Brkić.

Klinika gostuje i u gradskim knjižnicama Makarske i Zadra, a pomagali su i Drnišanima. U Splitu rade ponedjeljkom 10-12 sati, te četvrtkom 17-19 sati u kabinetu 28 na Pravnom fakultetu. Za konzultacije s mladim pravnicima mogu se pribilježiti na mail: info.pravnaklinika@gmail.com.

- Ovo je za nas studente veliki test jesmo li uopće za ovu profesiju. Bilo je doista dirljivih priča, osobito iz domene obiteljskog prava. U početku sve doživljavate potresno, no stariji kolege su nam savjetovali da se moramo naviknuti na ono što ovaj posao nosi, isto kao i liječnici. Ipak nad problemima koje susrećemo, prevagne to da želiš pomoći tim ljudima - rekla je Dora Uzinić.

Izvor: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska