S prakse se vratili s ponudama za posao

Učenici Strojarske tehničke škole iz Osijeka, s prakse iz Dublina se nisu vratili samo sretni i zadovoljni iskustvom, već i s preporukama tamošnjih poslodavaca u svojim rukama, a neki i s ponudama za posao.

Petnaest učenika Strojarske tehničke škole Osijek, koji se školuju za zanimanja automehaničar, automehatroničar i tehničar za vozila i vozna sredstva, vratilo se iz Dublina, gdje su dva tjedna obavljali praktičnu nastavu. Praksa se odvijala u sklopu Erasmus+ programa, a cilj projekta je uz praksu bilo i upoznavanje s drugom kulturom te usavršavanje stranog jezika.

Prema riječima ravnatelja škole Ive Andrića, svi su se vratili zadovoljni, a zadovoljstvo su izrazili i irski poslodavci koji su nekim učenicima odmah ponudili i posao.
“Naši su učenici pokazali da smo ih dobro učili u školi, dokazali su da su samostalni, a poslodavci u Irskoj dali su im pisma preporuke, a nekima i ponudu za posao. Ipak, nadam se da će ih većina odlučiti otvoriti privatnu tvrtku u Osijeku”, dodao je Davor Bičvić, jedan od dva profesora koji su bili u pratnji učenika.

Već treći dan radio sve što i ostali majstori

Sami školarci dva tjedna su bili smješteni u obiteljima i kažu da su se dobro snašli. “Stanovali smo u prekrasnoj i mirnoj četvrti, a autobus kojim smo putovali na posao nalazi se gotovo ispred kuće. Radili smo od 9 do 17 sati, a zatim više od dva sata putovali do naših domaćina. Slobodnog smo vremena imali za vikend, kada smo razgledali Dublin i okolicu”, opisao je Zlatko Matić.

“Bilo je jako lijepo, stekao sam nova znanja i iskustva i upoznao nove tehnologije. Već treći dan pustili su me da radim sam, a radio sam sve što i drugi majstori. Napisali su mi pismo preporuke i ponudili mi stalni posao”, kazao je za Glas Slavonije Marko Tukara.