Ambiciozni maturanti - najatraktivniji fakulteti FER i medicina

Ispite za državnu maturu, prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ove godine prijavilo je ukupno više od 38.000 maturanata i kandidata koji je žele položiti, a koji su srednju školu završili ranijih godina.

Od ukupnog broja prijavljenih, 13.304 je maturanata gimnazija te 19.583 maturanata strukovnih škola.

Ukupno su prijavili 161.853 ispita, što znači da je svaki maturant i kandidat prijavio po nekoliko ispita i da su ambiciozniji od svojih prošlogodišnjih kolega kojih je bilo više, a prijavili su manje ispita.

Većina je hrvatski i engleski jezik prijavila na višoj A razini, a matematiku na osnovnoj B razini. Na višoj razini matematiku će polagati 13.536 maturanata i kandidata.

Od izbornih predmeta najatraktivnija im je fizika, koju je prijavio 10.741 kandidat, biologija s 8768 prijava te politika i gospodarstvo sa 7995 prijava. Ta tri predmeta posljednjih godina maturanti bajviše biraju.

Fiziku uglavnom traže prirodoslovno-matematički fakulteti, biologiju biomedicinski, a politika i gospodarstvo maturantima je zanimljiva jer ju je lako položiti, a mnogi fakulteti koji nemaju definiran predmet koji traže priznaju je kao izborni. Najmanje zanimanja maturanti su pokazali za glazbenu umjetnost, grčki i etiku.

Rok za prijavu ispita za državnu maturu završen je 2. veljače, a do 17. svibnja oni koji se predomisle i koji su prijavili više izbornih predmeta mogu od jednog ili više njih odustati.

Paralelno s prijavama ispita za državnu maturu maturanti prijavljuju i studijske programe. Prema podacima Agencije za visoko obrazovanje, prema dosadašnjem broju prijava najatraktivniji je studij elektrotehnike i informacijskih tehnologija na zagrebačkom FER-u. Do 2. veljače ga je prijavio 2271 maturant, a kao prvi izbor izabrala su ga 1023 maturanta.

Za medicinu na zagrebačkom Medicinskom fakultetu prijavilo se nešto više od 1400 maturanata, a njih više od 800 navelo je kao prvi izbor. Među desetak najatraktivnijih studija su i poslovna ekonomija, strojarstvo, fizioterapija, logopedija, učiteljski studij.

Još uvijek stignete steći vještinu potrebnu za upis na određeni fakultet! Svi potrebno čeka vas na EduCentru!

Izvor: skolskiportal.hr