Stažiranje u Googleu: Je li bolje nego na filmu?

Ukoliko uspješno završe stažiranje, praktikanti na kraju odlaze s dragocjenim iskustvom i kontaktima koji će ih kasnije 'lansirati' u poslovni svijet i pomoći im da odaberu put u svojoj karijeri.

Međutim, stažiranje u velikim tehnološkim kompanijama u svijetu, ali i na našim prostorima, dosta se razlikuje od sličnih programa u drugim kompanijama. Upravo zato, praktikantski rad u velikim IT kompnijama izuzetno je popularan, a nije tajna da se pojedini programi mogu usporediti s upisivanjem na najprestižnije fakultete s bogatom tradicijom. Business Insider odlučio je odgonetnuti kako je to stažirati u kompaniji kao što je Google, a odgovore su im pružili upravo praktikanti.

Sve podsjeća na fakultet

Devin Finzer stažirao je u Googleu tijekom 2011. godine. Izjavio je da ga rad u ovoj kompaniji podsjeća na aktivnosti s kojima se studenti susreću na fakultetu. Finzer je dodao da je čitavo iskustvo bilo veoma opušteno (iako se pojedini praktitanti ne bi složili) te da je tijekom programa uspio naučiti poprilično o načinu poslovanja u kompaniji.

Molly Long, praktikantica iz Seattlea, napisala je da je okruženje u Googleu nalik onom koje se može vidjeti na sveučilištima, te da je veoma lako upoznati druge praktikante, povezati se s njima, ali i raditi na zajedničkim projektima.

Tajne ne postoje

Long je također izjavila da tajne među zaposlenima i praktikantima u Googleu ne postoje. Svakog četvrtka moguće je razgovarati sa Larryjem i Sergejom koji odgovaraju na pitanja zaposlenih. Kada se na jednom sastanku diskutiralo o Google Glassu i praktikanti su znali da je u pripremi novi proizvod, mjesecima prije nego su mediji pisali o tome.

Praktikanti ne donose kavu

Paul Baltescu stažirao je u Googleu dva puta – 2010. i 2011. godine. Za to vrijeme, Baltescu je radio na više projekata među kojima su Google Ads i Mobile Search, a kao rezultat rada na ovim projektima, on je usavršio svoje programerske veštine.

Long je dodala da Google primjenjuje princip hosta (domaćina) koji prvo zove kandidate kako bi im detaljnije objasnio stažiranje i projekte na kojima će raditi. Ukoliko praktikanti nisu zadovoljni zadatkom, oni ga u svakom trenutku mogu promjeniti kao i zatražiti stručno mišljenje mentora koji se nalaze po cijelom kampusu.

Nisu izostavljene ni beneficije

Budući da se praktikanti tretiraju kao punopravne kolege, u “paket” su uključene i privilegije poput besplatne hrane i pića, člananire za teretanu, pristup satovima plesa itd. Sve ovo, dodatno doprinosi opuštanju i prilagodbi stažista, a većina je izjavila da su se svojom ID karticom mogli kretati po cijelom kampusu, te da im je bilo dozvoljeno posjećivati i ostala predstavništva kompanije.

Pokraj očiglednih beneficija, za praktikante su organizirani i posebni događaji kao što je paintball, laser tag, odlazak na utakmicu San Francisco Gianta kao i vožnja luksuznim brodom po ualjevu San Francisco.

Stvari ipak nisu kao na filmu

Iako je dio o beneficijama vjerno opisan, između praktikanta se nikako ne potiču natjecateljski duh, nego zajedničko stvaranje i kreiranje proizvoda, izjavila je Long. Cilj stažiranja nije da jedan praktikant  budelj bolji od drugog, već da zajedničkim snagama doprinesu nekom projektu i tako nauče nove vještine. Vaše kolege su vaši prijatelji.

Najgori dio je…

I pokraj lijepih stvari koji su sastavni dio stažiranja u jednoj velikoj IT kompaniji poput Googlea, negativne strane iskustva itekako postoje. Jesse Radin, bivša praktikantica izjavila je da pojedini zaposleni ipak gledaju na praktikante kao ljude izvan Googlea, te ih smatraju osobama niže klase, što nikako ne utječe dobro na njihovo samopouzdanje.

Stažiranje se plaća

Stažiranje u IT kompanija plaća se izuzetno dobro. New York Post pisao je da su praktikanti u Googleu među naplaćenijim stažistima u Sjedinjenim Američkim Državama. U prosjeku, oni zarade $20,000 dolara za tri mjeseca stažiranja u predstavništvu kompanije.

Izvor: netokracija.com