Na prosječnu visinu utječe prehrana, zdravstvena zaštita, kvaliteta života

Najvišu mušku populaciju na svijetu ima Nizozemska, a žensku Letonija, a na toj listi muškarci iz Hrvatske zauzimaju sedmo mjesto, dok se Hrvatice nisu našle među top 10 najviših žena, pokazali su rezultati istraživanja londonskoga Imperial Collegea, prenosi N1. 

Istraživači su analizirali podatke iz 200 zemalja, prikupljene u proteklih 100 godina.

Šef istraživačkog tima Majid Ezzati izjavio je da je prosječna visina stanovništva važan indikator u vezi prehrane, zdravstvene zaštite, kvalitete životne sredine, ali da na nju utječu i geni.

Do rezultata se došlo na osnovu više od 1.400 istraživanja, provedenih od 1914. do 2014. godine i vezanih za oko 18,6 milijuna osamnaestogodišnjaka.

Nizozemci su, u prosjeku, visoki 182 centimetra, a slijede ih muškarci iz Belgije, Estonije, Letonije, Danske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Islanda i Češke.

Što se žena tiče, Letonke su, u prosjeku, visoke 170 centimetara, a iza njih su žene iz Nizozemske, Estonije, Češke, Srbije, Slovačke, Danske, Litvanije, Belorusije i Ukrajine.

Tijekom 100 godina žene u Južnoj Koreji porasle su, u prosjeku, za više od 20 centimetara, a muškarci u Iranu za 16 centimetara.

Što se tiče dna liste, u Gvatemali su žene, u prosjeku, visoke 149 centimetara, a nešto iznad su Filipini, Bangladeš, Nepal, Istočni Timor, Madagaskar, Laos, Maršalski Otoci, Indija i Indonezija.

Najniže muško stanovništvo, visoko u prosjeku 160 centimetara, ima Istočni Timor, iznad kojeg su Jemen, Laos, Madagaskar, Malavi, Nepal, Ruanda, Maršalski Otoci, Filipini i Mauritanija, pokazuju rezultati istraživanja.