Liječnici predlažu uvođenje bjanko ispričnica za učenike

Predsjednica udruge Josipa Rodić rekla je novinarima da je, po podacima HZZO-a, lani u primarnoj zaštiti izdano 831.000 ispričnica i 425.000 liječničkih potvrda, više od 100.000 savjeta telefonom, te preko 68.000 savjeta e-mailom.

Administrativni rad liječnicima odnosi veliki dio vremena koje bi trebali posvetiti pacijentima u ambulanti pa bi izdavanje bjanko ispričnica s pečatom liječnika bio jedan od načina da se smanji pritisak na ambulante primarne zaštite.

'Roditelji mogu sami ispričati tri dana izostanka s nastave za svoje dijete, dok je za sve ostale izostanke potrebna liječnička potvrda. Izdavanje bjanko ispričnica upisivalo bi se u naše kartone i one bi se koristile onda kada djetetu nije potrebna liječnička konzultacija, a to je najčešće kod gripe, viroze i probavnih tegoba', objasnila je Rodić.

Tako bi se omogućilo roditelju da sam može ispričati izostanak, a isto bi mogli napraviti učitelji ili nastavnici kada iz bilo kojeg razloga pošalju dijete kući jer ne može pratiti nastavu, prenosi Tportal.