Pitanja s prijamnog ispita na Cambridgeu

Cambridge nakon 30 godina ponovno vraća pismene prijemne ispite koji su u prošlosti bili veoma kritizirani. Svi kandidati će u listopadu i studenom morati proći ovaj ispit koji će obuhvaćati razna polja.

Mail on Sunday je objavio neka moguća pitanja i zadatke koji bi mogli zateći buduće studente ovog prestižnog sveučilišta. Budući studenti bi se mogli suočiti s brojnim matematičkim zadacima, ali i temom eseja na percepciju slavnog Georgea Orwella koji je smatrao da su "neke ideje toliko pogrešne da samo inteligentne osobe mogu vjerovati u njih".

Također, moguća su pitanja i o nekim aktualnijim temama poput one o migrantskoj krizi koja će ih natjerati da razmisle "je li migrantska kriza potaknula ili suzbila rasizam" te "jesu li sve revolucije osuđene na propast".

Ovo su neka od tipičnih pitanja na prijemnom ispitu za Cambridge nakon kojih kandidat još mora proći i intervju s predstavnicima sveučilišta.

1. Telad uzgojena za hranu uzgaja se u iznimno okrutnim uvjetima i imaju kratak i surov život. Postoji mnogo drugog mesa na raspolaganju, poput janjetine, a osobe koje jedu meso i zabrinute su zbog okrutnosti prema ovim životinjama trebaju izbjegavati teletinu i konzumirati jednu od alternativa. Koja tvrdnja odgovara navedenoj pretpostavci?

a) Životinjama treba dopustiti da žive što je moguće duže prije nego što budu pojedene

b) Telad ne treba uzgajati za potrošnju njihovog mesa

c) Metode koje se koriste u uzgoju drugih životinja nisu jednako okrutne

d) Životinje imaju pravo na humano tretiranje

e) Ljudi koji jedu meso i zabrinuti su zbog tretiranja životinja ne jedu teletinu

2. Albert kaže: "Sve što Caroline kaže je istina." Betty kaže: "Sve što ja kažem je laž." Caroline kaže: "Sve što David kaže je istina." David kaže: "Sve što Caroline kaže je laž." Tako bi od njih mogao govoriti istinu?

a) Albert

b) Betty

c) Caroline

d) David

3. Ovo je mesingani držač papira koji prikazuje njegove inicijale. Koji od ponuđenih odgovora ne predstavlja bočnu stranu predmeta kada se postavi na stol (na bilo koju stranu)?

Image and video hosting by TinyPic

 

Odgovori su:

1. c)

2. d)

3. b)