Goethe institut pokreće projekt stipendiranja mladih koji su završili školovanje

Stipendija će osposobiti sudionice/ike za zapošljavanje u Njemačkoj. Na tečajevima će sudionici moći usvojiti jezična znanja na nivoima B2 i C1, a na kraju tečaja polagat će ispit: Goethe-Zertifikat C1. Osim toga sudionice/ici dobit će i uvid u njemačko tržište rada kao i informacije o postupku zapošljavanja u Njemačkoj. Po završetku ovog četveromjesečnog jezičnog tečaja sudionice/ici imaju mjesec dana vremena za intenzivno traženje radnog mjesta. Za to su vrijeme stanarina i hrana kao i džeparac i dalje plaćeni.

Stipendija obuhvaća:

Troškove četveromjesečnog intenzivnog tečaja u trajanju od 25 nastavnih sati tjedno, ukupno 400 nastavnih sati na Goethe-Institutu u Frankfurtu tj. na Goethe-Institutu Düsseldorfu

  • Troškove ispita
  • Smještaj u apartmanu  za 5 mjeseci
  • Troškovi hrane i džeparca za 5 mjeseci dok traje tečaj, mjesečno 400,-€
  • Pomoć i podrška „kumova“ (suradnica/ka Bankhaus Metzler/Frankfurt i HSBC Trinkaus/Düsseldorf)

Ciljane skupine za d.eu.tsch – stipendiju u Düsseldorfu

Sudjelovati mogu mladi ljudi iz Grčke, Italije, Hrvatske, Portugala i Španjolske, stari između 23 i 33 godine, koji su završili studij tj. školovanje i/ili već stekli prva poslovna iskustva te su u svojim domovinama nezaposleni tj. traže posao.

Traže se prije svega inženjeri sljedećih smjerova: elektrotehnika i strojarstvo (inženjeri građevine ne), inženjeri ekonomije, matematičari , prirodoslovci  (biolozi ne, kemičari samo s doktoratom), inženjeri kemije, liječnici i IT-stručnjaci (Hardware i Software).

Postupak prijave

Zainteresirani se prijavljuju u Goethe-Institutu u njihovoj domovini te Institut dalje prosljeđuje dokumente kandidata koji dolaze u obzir. U slučaju potrebe suradnici iz Düsseldorfa ili Frankfurta će s kandidatima koji uđu u uži izbor obaviti telefonske intervjue. 

Dokumenti potrebni za prijavu:

  • Životopis s fotografijom
  • Motivacijsko pismo (1-2 stranice DIN A 4)
  • Certifikat B1 ili razredbeni ispit položen na GI sa znanjem stupnja B1

Tijek

Na Goethe-Institutu u domovini vodit će se razgovor kako bi se ustanovilo potrebno poznavanje njemačkog jezika. Institut će dalje proslijediti dokumente kandidata koji dolaze u obzir Institutima u Frankfurtu i Düsseldorfu. Stipendistice i stipendiste biraju Goethe Instituti u Frankfurtu i Düsseldorfu zajedno s Metzler-Stiftung i zakladom HSBC Trinkaus. Ukupno će se izabrati 32 stipendistice i stipendista, po 16 za Frankfurt i Düsseldorf, što znači da će otprilike 5-7 osoba iz svake zemlje dobiti stipendiju.

Rokovi

Rok za prijave u Hrvatskoj do 1. listopada 2016. na ivan.petric@zagreb.goethe.org ili na web stranici Goethe instituta.