Umjesto kazne za učenike - meditacija

Zamislite da radite u školi i da je neki učenik neposlušan i ometa nastavu? Što biste napravili? Sigurno biste ga poslali u kaznu, što je u većini škola neka prostorija bez prozora niti ičeg zanimljivog gdje bi dijete moralo sjediti u miru i tišini s ostalim kažnjenicima i razmišljati o svojim postupcima. No ako ste ikada bili u takvoj kazni, onda znate da ona ne djeluje. Vrijeme u kazni dijete neće provesti razmišljajući o svojem nedjelu i kajući se, već će samo čekati da kazna prođe, a nakon toga će vjerojatno biti posramljeno i revoltirano.

No osnovna škola Robert W. Coleman učenicima koji se ogriješe o disciplinu nudi nešto drugo: meditaciju. Umjesto da ih kažnjavaju izolacijom ili razgovorom kod ravnatelja, ova škola iz Baltimorea šalje učenike u posebnu prostoriju koju nazivaju Soba svjesne meditacije, prenosi Jutarnji.hr.

Ta je prostorija vrlo ugodna, opremljena svjetiljkama, dekoracijama i mekim jastucima. Neposlušna djeca ondje sjede i rade vježbe disanja ili meditacije što im pomaže da se smire i fokusiraju. Također, potiče ih se da razgovaraju o onome što se dogodilo.

Da se prilikom svjesne meditacije u mozgu i tijelu događa nešto zanimljivo, primijetili su i znanstvenici. Jedna studija tako meditaciju predlaže vojnicima kako bi se lakše nosili s užasima kojima su nazočili, a poznato je da meditacija popravlja i raspoloženje. Druga studija otkrila je da meditacija popravlja fokus i pažnju. Zbog svih tih razloga, meditacija je postala sastavni dio raznih oblika psihoterapija.

U školi Robert W. Coleman meditacije nije jedino što nude djeci. Također, u ponudi je i joga te različiti drugi oblici vježbi.

'Čovjek nikada ne bi rekao da će mala djeca doista sjediti u miru i meditirati, ali oni to zaista rade. Meditirali su čak i prije odlaska na proslavu Božića i znali su da će tamo dobiti poklone. No svejedno su prije toga odradili meditaciju', rekao je Kirk Phillips, voditelj projekta.

Meditacija u školi ima velik utjecaj i na ponašanje djece kod kuće. Roditelji kažu da im djeca predlažu meditaciju kad se vrate nervozni s posla i ovi ih nerijetko poslušaju. Zanimljivo, meditacija djeci pomaže i da shvate važnost očuvanja prirode i okoliša. Škola također organizira rad u vrtu, čišćenje parka i posjet obližnjim farmama.

Nakon uvođenja ovog programa, broj djece koja manifestiraju nepoželjno ponašanje u opadanju je, a smanjio se i broj izostanaka. Zbog uspješnosti programa njegovi se kreatori nadaju proširiti ga i na ostale američke škole.

Fotogradija: genpsych.com