Riječke studente medicine će stipendirati strane kliknike

Medicinski fakultet u Rijeci nedavno je sklopio ugovor o suradnji s klinikama u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj, kojim bi se odabranim studentima, bez ikakvih obaveza, omogućilo stipendiranje u trajanju od četiri godine.

Uzimajući u obzir da tri četvrtine riječkih studenata medicine nisu iz Primorsko-goranske županije, dekan riječkog Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina smatra da će ovakva stipendija biti od velike pomoći pri završetku studija.

'Natječaji će se provoditi po određenim pravilima koja tek trebamo razraditi na fakultetu. Jedan od ključnih parametara bit će kvaliteta i izvrsnost studenata u dosadašnjoj izobrazbi, ne samo u nastavi, nego i sudjelovanju te zalaganju u znanstveno-istraživačkom radu, volonterskim akcijama, studentskim organizacijama i slično. U tom kreiranju kriterija također ćemo se konzultirati i s našim studentima koji imaju puno realističniju sliku onoga što bi se kao kriteriji moglo uzeti', objašnjava dekan Rukavina.

Osim toga, i drugim studentima, ne samo stipendistima, u Ameos klinikama diljem Švicarske, Njemačke i Austrije bit će omogućena kvalitetnija izobrazba iz kliničkih predmeta tijekom izvanastavne godine. Tijekom ljeta studenti će četiri tjedna imati priliku stjecati praktična znanja, iskustva i vještine te uz besplatni smještaj, hranu, prijevoz i džeparac usavršavati svoje znanje i raditi u uvjetima kakvi vladaju u tim sredinama.

'Sredstva koja bi se ostvarivala kroz taj studij bit će primarno namijenjena unapređenju infrastrukture fakulteta, tj. ulaganju u nastavna pomagala i izobrazbu nastavnika te ulaganju u znanstvenu infrastrukturu, čime ćemo imati mnogo veću potporu unapređenju nastavnog i znanstvenog procesa na fakultetu nego što trenutačno imamo u postojećim okvirima' - naglašava dekan Rukavina.

Budući da su ugovori o suradnji i izvođenju praktične nastave sklopljeni i s bolnicama u Puli i Karlovcu, studenti će biti aktivni sudionici radnog procesa koji se zbiva i u županijskim bolnicama, gdje ne postoji tako velika navala pacijenata, pa postoje i bolje mogućnosti rada na zbrinjavanju određenih zdravstvenih problema na drugačiji način nego što to podrazumijeva rad u izrazito složenim i visoko sofisticiranim institucijama, poput KBC-a u velikim gradovima, objašnjava dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci.  

Izvor: 24sata