Robotička revolucija u školama: prikupljeno više od 100 000 dolara

Dok se čeka država, građani su se sami pokrenuli. Oni su u manje od 24 sata prikupili potrebnih 60.000 dolara na Indiegogo kampanji kako bi barem 3600 učenika dobilo BBC Micro:bit minijaturna računala.

No, kampanja "Micro:bit -- STEM revolucija u hrvatskim školama" koju je pokrenula Croatian Makers inicijativa s Nenadom Bakićem dosegla je drugi cilj, a to je 100.000 dolara. Sada će u projekt uključiti više od 500 ustanova diljem Hrvatske.

Nakon što su lani pokrenuli robotičku ligu, novom kampanjom Croatian Makers žele kupiti što veći broj Micro:bit računala. Kreirali su ih BBC, Microsoft i drugi partneri, a radi se o edukativnom i kreativnom alatu koji ima potencijal da inspirira cijelu generaciju mladih jer se može koristiti u STEM predmetima (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), ali i u nizu drugih područja. Razni senzori, jednostavan način korištenja i bežično spajanje omogućuju mu da se koristi i u kemiji, ali i u glazbenom i likovnom odgoju te u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima. Uz to su i jeftini, jer jedan set uređaja za cijeli razred košta kao jedan laptop. 

Kako vrijeme ide, autori kampanje navode da se ne može čekati reforma kurikuluma te da djeca imaju pravo na moderno obrazovanje danas. Ističu kako djeci trebaju suvremene vještine učenja, komunikacije i prezentacije - tj. sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća. 

Njihov fokus je STEM područje koje smatraju ključnim jer se u njemu nalazi većina najatraktivnijih zanimanja današnjice, već i zato jer kompetencije iz njega postaju nezaobilazne u većini drugih zanimanja, a i ključno je za razvijanje duha i karaktera.

Kako se čini da će ova faza njihovog projekta biti uspješna, u sljedećoj planiraju da svako dijete u 6. ili 7. razredu osnovnih škola u Hrvatskoj dobije po jedan micro:bit u ruke zajedno s pripadajućom edukacijom  te da "radikalno zatvorimo tehnološki i mentalni procjep između onoga što hrvatsko školstvo nudi i što je suvremenim mladim ljudima potrebno". Za ovo će im biti potrebno oko 40.000 micro:bit setova. 

Za razliku od većine crowdfunding kampanja, oni koji podrže kampanju dobit će simbolične nagrade, dok su za one koji daju najveći iznos (1500 dolara) rezervirani i Micro:bit setovi. Među stotinama ljudi koji su podržali ima i brojnih organizacija, ali i oni iz poslovnog svijeta, a najveći donator je Gavin Susman koji je dao 6000 dolara.

Izvor: 24sata