Finci rade na novom projektu za poboljšanje obrazovanja i poticanje kreativnosti

U sklopu stogodišnje obljetnice neovisnosti, Finska ima projekt kojim želi podijeliti s drugim zemljama ono što u njezinim školama dobro funkcionira. Radi se hrabrom projektu HundrED kojemu je cilj podizanje razina obrazovanja i poticanje kreativnosti. Počeli su u Finskoj, a sad imaju globalne ambicije.

Inicijativa je započela 2015. godine kada su pozvali škole i učitelje da iznesu svoje ideje za eksperiment koji će se organizirati u školama diljem države na jednu godinu. Prijavilo se preko 700 škola, izabrane su najpodobnije i pokusno razdoblje je započelo. Sve je strogo dokumentirano, istraženo i pod prismotrom platforme HundrED, a edukatori mogu pristupiti tim dokumentima u svakom trenutku.

HundrED projekt podržava proces obnove kurikuluma u Finskoj i osnažuje nastavnike da budu katalizator promjena u školi.

Čovjek koji stoji iza ovog projekta se zove Saku Tauominen i u zadnje tri godine dirigira HundrED-ovom platformom. On ima 25 godina iskustva u obrazovanju, a svoju viziju objašnjava: "Naš cilj je postati ekspertima u svijetu, koji će znati što funkcionira u obrazovnom svijetu i kakve ideje možemo progurati".

Kaže da ne nedostaje inovacije u ovom sektoru, ali da nedostaje način na koji bi se te ideje mogle prezentirati i prodati kako bi bile dostupne svima i kako bi se proširile.

'Htjeli bismo da svaki profesor na svijetu, bio on u Manchesteru, Bangladešu, San Franciscu ili Singapuru, razumije našu ideju i da su mu dostupni svi najbolji obrazovni materijali. Cilj je prepoznati inovacije', tvrdi Saku.

Saku kaže da je finski školski sustav neodvojiv od kulture kojoj služi. Dodaje da je to 'društveno kohezivno', ravnopravno i efikasno društvo koje ima dosljedno pouzdan školski sustav koji reflektira to društvo.

Mnogi smatraju finski obrazovni sustav najboljim na svijetu. Tuominen kaže:

"Svijet se jako brzo mijenja pa se i školstvo mora mijenjati, ali to nije lagan zadatak. Diljem svijeta, obrazovanje se koči, u državama, gradovima, školama. Komplicirano je napraviti promjenu. Stvar je u tome da se trenutno stvara jako puno kreativnih ideja, ali se malo čuje o njima. Naša misija je prepoznati ih, dokumentirati i upakirati u jednostavni model koji će biti lako dostupan svima", dodao je.

Prvih sto ideja je pri kraju. Ovog proljeća će biti evaluirane, poboljšane i ubačene u HundrED platformu. Slično će se dogoditi i na međunarodnom planu. 

U konačnici će biti 100 finskih ideja i 100 međunarodnih ideja u bazi podataka na takav način da nastavnici mogu pretraživati ​​najbolje inovacije u određenim područjima na primjer poteškoćama u učenju, robotici, nasilničkom ponašanju učenika...

Platforma će biti potpuno besplatna.

Prijavite svoj projekt

HundrED je međunarodni projekt na koji se mogu prijaviti škole, profesori, učenici iz cijelog svijeta. Opširnije o tome saznajte na hundred.org.

Izvor: 24sata