Nagrada za izvrsnost postala kazna!

Nagrada za izvrsnost na kraju je nekima postala kazna. Brojni hrvatski studenti ogorčeni su jer su njihovi roditelji zbog stipendiranja ostali bez poreznih olakšica

Majka studentice koja je za talijansku vladu izvrsna, a za hrvatsku prekršaj, ogorčena je raspletom situacije njezine kćeri. Naime, Melita je studirala biologiju na zagrebačkom PMF-u. Za to je vrijeme dobivala mjesečno 200 eura stipendije od Talijana pa se u sve to umiješala Porezna uprava s kaznom!

"Preko 5000 kuna ja trebam isplatiti za tu godinu zato što je Melita bila korisnik te stipendije", Vernesa Kaltak, majka izvrsne studentice.

Po prijašnjem Pravilniku stipendije se nisu oporezivale do 13 tisuća godišnje, ove godine Vlada je u sklopu porezne reforme povećala prag na 15 tisuća godišnje. Ukoliko student pređe taj iznos, njegov roditelj ostaje i bez porezne olakšice! Tako je bilo i u ovom slučaju.

"Meni je plaća smanjena možda za jedno dijete oko 600 kuna što je meni naravno utjecalo na život jer nama je sve to što imamo i stipendiju i moja plaća i što bih ja zaradila ovako, nedovoljno je", dodaje Vernesa. 

I to nije jedini takav slučaj pa su studenti počeli otkazivati stipendije kako roditelji ne bi ostali bez porezne olakšice ili u najgorem slučaju platili kaznu!

"Ono što mi je bilo u svemu tome prežalosno što Melita od Hrvatske nije jednu kunu dobila, a sada moramo platiti kaznu iil porez za njezinu stipendiju koju dobiva od talijanske vlade."

Ministar financija za RTL upozorava da granica negdje mora postojati jer ima i onih koji bi u suprotnom iskorištavali sustav na račun onih izvrsnih. 

"Sigurno da razmišljamo o tome da u nekakvo dogledno vrijeme, ako bude prostora za dodatne korekcije, da te korekcije budu na bolje u smislu poreznih obveznika, odnosno građana, tako i u ovom segmentu. Međutim, u ovom trenutku je nezahvalno prejudicirati kada i u kojem obliku i na koji način", izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Studenti uz rad i stipendije ionako krpaju kraj s krajem, a nakon završetka studija razočarani odlaze svoju sreću potražiti u neke druge zemlje.

Izvor: RTL