Zašto mladi teže 'savršenom' izgledu

Moderno društvo i ubrzani stil života sve više ostavljaju negativne posljedice, pogotovo kada se radi o mladim ljudima koji sve više osjećaju pritisak da moraju biti savršeni, bilo da se radi o fizičkom izgledu ili zanimanju.

Znanstvenici s University of Bath i York St John su u svojoj studiji otkrili kako se posljednjih 30 godina broj mladih koji su opsjednuti fizičkim izgledom i željom za savršenstvom povećao za 30%.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1989. do 2017. Stručnjaci su analizirali podatke dobivene od 40 000 studenata s američkih, britanskih i kanadskih sveučilišta. Za 33% se povećao broj mladih koji smatraju da njihova okolina previše traži od njih i da su drugi ljudi preoštri prema njima.

Razlog ovakvog razmišljanja se, prema znanstvenicima, krije u utjecaju neoliberalne ekonomije. Naime, neoliberalizam naglašava individualizam i prisiljava mlade da se natječu jedni protiv drugih. Dolazi do povećanja pritiska od strane roditelja i okoline da se upišu na najbolje fakultete i da dobiju dobro plaćene poslove.

Kao odgovor na sve te pritiske, mladi pokušavaju biti što savršeniji, što posebno pokazuju na društvenim mrežama. Voditelj studije dr. Tom Curran smatra kako mladi pokušavaju pronaći načine da se nose s velikim očekivanjima.

Za 10% se povećao i broj mladih koji su previše kritični prema sebi i drugima i onih koji su razvili iracionalnu težnju za savršenstvom. Ovakav način razmišljanja može dovesti do pojave depresije i čak i do samoubojstva.

Stručnjaci posebno apeliraju na institucije, kao što su škole i fakulteti, ali i na sve ostale koji utječu na mlade ljude da pokušaju smanjiti pritisak na njih.

Na takav način će se smanjiti i natjecanje među pojedincima i osjećaj da uvijek moraju biti savršeni.

Izvor: znanost.geek.hr