Pučko otvoreno učilište Čakovec

Prijave u tijeku!

O nama

Pučko otvoreno učilište Čakovec osnovano je 1950. godine kao Narodno sveučilište. Društvena zbivanja utjecala su na promjenu imena pa se mijenja u Radničko sveučilište, a 1989. u Otvoreno sveučilište, poduzeće za kulturu. 1997. postaje Pučko otvoreno učilište Čakovec. Ono je danas andragoška ustanova koja djeluje kao centar cjeloživotnog učenja Međimurske županije. Učilište je javna ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Čakovec. U sastavu Narodnog učilišta djelovale su radne jedinice: Centar za kulturu, Knjižnica i čitaonica, Muzej Međimurja Čakovec, Osnovna glazbena škola i Centar za obrazovanje. Kako su se jedinice razvijale, tako su se i odvojile iz Narodnog sveučilišta i djeluju svaka za sebe. Ostaje samo obrazovanje odraslih, a tako i danas egzistira.

Svojim programima oduvijek je pratilo razvojni tijek društvenih procesa s ciljem rješavanju potreba naše okoline te time doprinijelo i svojem vlastitom razvoju. U vremenu suočavanja s novim mogućnostima i izazovima na temelju tržišne orijentacije, samo kreativni i intenzivni rad mogao je doprinijeti dobrom poslovanju ove ustanove. Promjene u privredi i ukupnom društveno-političkom sustavu iziskuju značajne promjene u strukturi znanja i obrazovanja radnih ljudi i mladih, te su i pojedini programi doživljavali modifikaciju ili su potpuno nestali, a novi se morali stvarati. Ta činjenica govori da ustanova ne smije biti troma, nego dinamična u neprestanom istraživanju potreba naše okoline i stvaraju novih programa.

Učilište otvara vrata svima onima koji imaju potrebu za novim znanjima, vještinama, umijećima, duhovnim promaknućima. U miru kojega može dati samo centar za cjeloživotno učenje, polaznici će zasigurno osjetiti mjeru svoje osobne slobode i svoje snage. Pučko otvoreno učilište Čakovec okupilo je zavidnu skupinu eksperata, stručnjaka, znalaca, stvaraoca i poduzetnika. Svi su oni svakodnevno na usluzi.

Misija je prilagoditi se zahtjevima tržišta rada te razvijanju inovativnih programa obrazovanja, koji će omogućiti polaznicima ostvarivanje prednosti prilikom zapošljavanja i napredovanja na radnim mjestima te time pružiti doprinos intelektualnom, socijalnom i općem razvoju sredine u kojoj djeluje.

Pučko otvoreno učilište Čakovec potiče cjeloživotno obrazovanje kao temeljnu odrednicu modernog čovjeka.

Vizija biti vodeća andragoška obrazovna ustanova sjeverne Hrvatske koja surađujući s realnim i javnim sektorom stvara društvo zasnovano na cjeloživotnom učenju. Dodatno, razvijati se kroz primjenu suvremenih metoda poučavanja te osigurati kvalitetu kroz međunarodnu suradnju i partnerstva za jačanje obrazovanja odraslih.

U skladu s time, osnovni ciljevi usmjereni ostvarenju vizije Učilišta jesu:

  • etablirati se kao centar izvrsnosti na polju obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja na području Međimurske županije i šire
  • promicati vrijednosti znanja (obrazovanja i usavršavanja) u zanimanjima koja su deficitarna na tržištu rada - centar kompetencija za cjeloživotno učenje
  • podizanje razine svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja putem organizacija edukativnih aktivnosti, kampanja i sl.
  • kontinuirano se prilagođavati uvjetima i potrebama tržišta rada i osobnim težnjama pojedinaca
  • raditi na podizanju kvalitete programa i povećanju broja korisnika
  • izrada i provedba projekata i programa (su)financiranih sredstvima EU fondova
  • provedba projekata i programa za podizanje razine kvalitete pruženih usluga
  • usmjeravati djelatnost na nove ciljane skupine
  • podizanje razine pismenosti s naglaskom na nacionalne manjine
  • povećanje interesa nacionalnih manjina za osnovnoškolsko obrazovanje te poticanje na nastavak obrazovanja
  • stručno usavršavati i obrazovati kadar koji sudjeluje u realizaciji programa
  • pratiti trendove te stvarati što bolje i modernije materijalne i nematerijalne uvjete rada.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.