Vodnikova

Upisi u tijeku (online i u školi!)

O nama

Centar za strane jezike utemeljen  je 1952. godine kao odgovor na rastuće potrebe za učenjem stranih jezika.

Osnivači prve škole stranih jezika u Zagrebu i ovome dijelu Europe, osim akademske izvrsnosti, imali su viziju, originalnost i hrabrost za ostvarenje svojeg cilja - stvoriti školu koja će buduće generacije polaznika osposobiti za nadolazeće promjene novoga doba u kojemu znanje stranih jezika ima presudnu važnost.

Centar je bio prva škola stranih jezika koja je, od samoga početka, radila po tada potpuno novoj nastavnoj metodi - audiovizualnoj metodi - koja je postavila potpuno nove smjernice i definirala nov trend u pouci stranih jezika. Bila je to prekretnica u načinu poučavanja i učenja stranih jezika, revolucionarna metoda koja je postala temelj svih kasnijih metoda poučavanja.

Današnji Centar za strane jezike snažno se oslanja na tradiciju odgovornog i profesionalnog rada te nudi kontinuitet stjecanja jezičnog znanja kroz brojne vrste tečajeva i metodički osmišljenih programa. Programski formati i opcije prilagođeni su dobi i interesu polaznika te na optimalan način zadovoljavaju potrebe skupina ili pojedinaca, ovisno o njihovom stručnom ili osobnom profilu i predznanju.

Kako bi se prilagodio zakonskim promjenama u obrazovanju i radi dobivanja akreditacije za svoje programe učenja stranih jezika, Centar je u svojoj 55. godini osnovao ustanovu pod nazivom SVIJET JEZIKA.

SVIJET JEZIKA je prva škola stranih jezika u Hrvatskoj koja je dobila akreditaciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za svoje nastavne programe koji su postali dio ukupnog obrazovanja RH.

Dobivena akreditacija  predstavlja najviši standard i priznanje koji može postići jedna obrazovna institucija te podrazumijeva, osim akademske izvrsnosti, suvremene nastavne programe i predanost održanju visokih akreditacijskih standarda.
Ustanova SVIJET JEZIKA ima akreditaciju za 7 stranih jezika - engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, ruski i hrvatski za strance.
Nastavni programi za navedene jezike kao i 6 stupnjeva znanja - A1, A2, B1, B2, C1, C2 - u potpunosti su  prilagođeni CEF-u, temeljnom dokumentu Vijeća Europe, koji jasno i precizno definira standarde učenja, poučavanja i vrednovanja znanja.
Svjedodžba SVIJETA JEZIKA javna je isprava koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Priznate svjedodžbe

Svjedodžba SVIJETA JEZIKA javna je isprava i može se steći na dva načina:

  • upisom u verificirane programe

Na kraju II., IV., VIII., X., XIV. i XVI. modula učenja polaznici polažu završni ispit te stječu priznatu svjedodžbu i pravo upisa te svjedodžbe u radnu knjižicu.

Završni ispit i priznata svjedodžba za polaznike naše škole stranih jezika uključeni su u školarinu!

  • polaganjem ispita za stupanj jezičnog znanja

Imate li dovoljno znanja stranoga jezika i želite steći priznatu svjedodžbu, ne trebate polaziti tečaj stranog jezika, nego se samo prijaviti za polaganje ispita u našoj školi - za jedan od 6 stupnjeva po CEF-u:  A1, A2, B1, B2, C1 ili C2.

Ispite za stupanj za kandidate koji nisu polaznici naše škole stranih jezika organiziramo nekoliko puta u semestru u unaprijed utvrđenim terminima.

Za kandidate koji nisu sigurni za koji se stupanj jezičnog znanja prijaviti organiziramo predtestiranje koje će pokazati relevantnu razinu znanja kandidata.

Priznata svjedodžba omogućuje vam:

- upis stupnja znanja u e-radnu knjižicu,
- nastavak učenja stranog jezika na srodnoj ustanovi u Europi,
- lakše dobivanje posla za koji je znanje stranog jezika preduvjet.

Potvrda

Potvrda se dobiva temeljem uspješno položenog završnog testiranja za međumodule (I., III., V., VI., VII., IX., XI., XII., XIII., XV.) koji ne vode polaganju završnog ispita.
Izdana potvrda potrebna je za upis u sljedeći modul učenja.

Opis vještina po stupnjevima CEF-a

CEF je kratica dokumenta Vijeća Europe poznatog kao Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment ili, u prijevodu, Zajednički europski referentni okvir za jezike, koji opširno opisuje komunikacijsku kompetenciju, relevantna jezična znanja i vještine na 6 razina: A1, A2, B1, B2, C1 i C2. Osim u Hrvatskoj, koristi se u svim zemljama Europske unije.

Prijelaz iz jednog stupnja u sljedeći stupanj ovisi o stečenom znanju i napredovanju u korištenju različitih znanja i vještina, uz zadani broj nastavnih sati učenja.

Pregledom globalne ljestvice referentnih stupnjeva možete procijeniti svoju razinu znanja ili pristupiti ispitu čija će svjedodžba biti neupitan dokaz razine znanja koju posjedujete.

A1 - Pripremni korisnik

Pripremni stupanj: podrazumijeva osnovno znanje jezika, razumijevanje i korištenje jednostavnih i svakodnevnih izraza u komunikaciji.

A2 - Temeljni korisnik

Temeljni stupanj: podrazumijeva komunikaciju u jednostavnim i uobičajenim situacijama koje zahtijevaju jednostavnu i neposrednu konverzaciju o poznatim temama i aktivnostima.

B1 - Razvojni korisnik

Prijelazni stupanj: razumijevanje jasnog, standardnog razgovora o poznatim temama s kojima se svakodnevno susreće na poslu, u školi, u slobodno vrijeme itd. Uspješno suočavanje s većinom situacija koje susreće na putovanjima u zemlje u kojima se govori dotični jezik. Može napisati jednostavan tekst o poznatoj temi ili temi od osobnog interesa. Može opisati doživljaje i događaje uz kratak opis razloga za određeno mišljenje i planove.

B2 - Samostalni korisnik

Samostalni stupanj: može razumjeti glavne ideje složenog teksta na konkretnu ili apstraktnu temu, uključujući tehničke rasprave u svom području djelovanja . Može s određenim stupnjem tečnosti i spontanosti razgovarati s izvornim govornikom. Može napisati jasan, detaljan tekst na širok spektar tema i objasniti svoje stajalište na određenu temu navodeći prednosti i mane raznih rješenja.

C1 - Napredni korisnik

Napredni stupanj - Može razumjeti zahtjevnije, duže tekstove različitih tema i prepoznati skriveno značenje. Može se izraziti tečno i spontano bez vidljivog traženja potrebnog izraza. Može se učinkovito koristiti jezikom u društvene, akademske ili profesionalne svrhe. Može artikulirati jasne, dobro sročene, detaljne rečenice o složenim temama.

C2 - Vrsni korisnik

Vrsni stupanj - Može razumjeti gotovo sve što čuje ili pročita. Može sažeti informaciju iz različitih pisanih i govorenih izvora, rekonstruirajući argumente i važne dijelove skladne prezentacije. Može se spontano izražavati, vrlo tečno i precizno, razumijevajući finije nijanse značenja čak i u složenijim situacijama.

Snižene školarine u Vodnikovoj!

U čast svojih 65 godina uspješnoga rada Vodnikova je ovoga semestra snizila školarinu, koja je do sada bila 2.480 kn za jedan modul učenja od 70 nastavnih sati.


Školarina je sada:
a) 2.190 kn za početnike
b) 2.290 kn za ostale module,
i plaća se u 5 obroka.


Upisi su radnim danom od 8 do 20, subotom od 8.30 do 13 sati, u Vodnikovoj 12, prvi kat lijevo, soba 102.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.