Koliko uči, kada, gdje, kako se financira ... Pomozite nam da kreiramo profil hrvatskog studenta!

Zanimanje profesora na dnu ljestvice najstresnijih poslova

Rezultati su pokazali kako najstresniji posao obavljaju profesionalni vojnici, vatrogasci, piloti i novinari, a najmanje stresa iziskuju zanimanja kao što su sveučilišni profesori, krojači, frizeri i bibliotekari.

 

Stres je jedan od glavnih uzročnika svih bolesti, kako psihičkih tako i fizičkih. Stručnjaci sa Sveučilišta Wisconsin napravili su listu od 200 zanimanja koja su rangirali po količini stresa. Za vrijeme istraživanja u obzir su uzeli fizičku zahtjevnost posla, rizik, potencijalnu smrt, profitabilnost i putovanja, prenosi Daily Mail.

 

 

Odgovorni za sebe i druge

 

Kao što su mnogi i pretpostavili, profesionalni vojnici i generali obavljaju najstresniji posao na svijetu, budući da nisu odgovorni samo za sebe, nego za svoje kolege i podređene vojnike. Zatim slijede vatrogasci i piloti koji se svakodnevno izlažu opasnostima.

Među najstresnije poslove na svijetu spadaju još i oni koje obavljaju direktori tvrtki za odnose s javnošću, fotoreporteri, novinari, taksisti i policajci.

 

 

Profesor je kralju svom kraljevstvu

 

- Za najmanje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije koje dobivaju od klijenata, i ti ljudi su i ujedno sretniji. Tako je sveučilišni profesor kralj svog kraljevstva s najviše ovlasti u učionici i pravom da studentima naređuje što sve trebaju napraviti, izjavio je stručnjak Tony Lee.

Osim profesora, zanimanja koja uzrokuju vrlo malu količinu stresa su i krojači, frizeri, zlatari, bibliotekari i nutricionisti.

 

Izvor: Srednja.hr