10 savjeta za garantiran uspjeh na prijemnom ispitu!

 

Nikako nemojte zakasniti: kandidati moraju  voditi računa o tome da ne zakasne na prijemni jer u tom slučaju neće moći pristupiti ispitu. Najbolje je doći na fakultet najmanje pola sata prije ispita. Osim kod dolaska na prijemni ispit, kašnjenje se ne tolerira ni kod upisa. Bilo je studenata koji su na svoj termin upisa zakasnili pet minuta, pa se nisu uspjeli upisati jer je njihovo mjesto zauzeo netko drugi.

 

Ne zaboravite osobnu iskaznicu: kada krenete na prijemni ispit, provjerite jeste li ponijeli sav potreban pribor i dokumente. Zbog identifikacije, na ispitu morate imate osobnu iskaznicu ili putovnicu. Njih nikako nemojte zaboraviti. Na nekim fakultetima osobnu iskaznicu tijekom ispita morate držati na klupi jer se provjerava jeste li vi zaista ta osoba koja piše ispit.

 

Mobilni telefon ugasite prije ispita: na sve fakultete na ispit možete ponijeti mobitel, ali ga morate ugasiti. U posljednje vrijeme sve se češće u javnosti pojavljuju informacije o tome da studenti putem mobitela varaju na ispitu. Uhvate li vas da tijekom ispita koristite mobitel, računajte na to da će vas sigurno izbaciti.

 

Prvo pročitajte cijeli test: prije nego počnete rješavati zadatke, pročitajte cijeli test. Pažljivo slušajte i upute osobe koja vas čuva na ispitu kako negdje ne biste pogriješili. Ako imate poseban list na koji upisujete točne odgovore, dobro pazite da ne zamijenite redne brojeve pitanja i odgovora.

 

Negativni bodovi: vodite računa o tome da se na nekim fakultetima za netočan ili neupisan odgovor dobivaju negativni bodovi na prijemnom ispitu. Zbog toga, stručnjaci savjetuju kandidatima da zaokruže i ona pitanja za koja nisu sigurni u točan odgovor.

 

Vodite računa o vremenu: svaki zadatak dobro pročitajte do kraja prije nego ga počnete rješavati i vodite računa o vremenu. Bilo bi dobro da kandidati na ispit ponesu sat kako ih ne bi uhvatila panika i kako bi znali koliko još točno imaju vremena za popunjavanje testa ili rješavanje zadataka. Stručnjaci savjetuju kandidatima da prije nego počnu rješavati test izračunaju koliko minuta imaju na raspolaganju za odgovor na svako pitanje i da se toga pridržavaju. Najbolje je prvo riješiti one zadatke koji su vam lakši, a tek onda ostale, kako se na jednom pitanju ne biste previše zadržali. Na kraju testa ostavite dovoljno vremena kako biste mogli sve provjeriti.

 

Ne žurite s promjenom odgovora: najčešće je točan onaj odgovor koji vam je prvi pao na pamet, tvrde psiholozi, i kandidatima savjetuju da svoj odgovor promijene samo ako su sto posto sigurni da su pogriješili.

 

Zamke na koje treba pripaziti: prilikom rješavanja zadataka tipa točno-netočno pripazite na riječi poput uvijek, nikada, nijedan, svi, odnosno na riječi ponekad, ponešto, neki, uglavnom, često... Tu se najčešće kriju zamke koje vas mogu odvratiti od točnog odgovora.

 

Kod zaokruživanja prvo sami osmislite odgovor: kod zadataka sa više ponuđenih odgovora, najsigurniji ćete biti u točan odgovor ako upotrijebite sljedeću strategiju: pokrijte ponuđena rešenja i na postavljeno pitanje odgovorite sami. Ako se vaš odgovor nalazi medu ponuđenim rešenjima, nema sumnje da je vaš odgovor točan. Ako nema tog odgovora, potražite mu najsličniji.

 

Kod pisanja eseja budite konkretni: ako se vaš ispit sastoji i od pisanja eseja, prvo izradite koncept teksta. Pri pisanju pazite da pišete kratkim i potpunim rečenicama, a gdje god je to moguće, koristite i stručnu terminologiju iz ispitne literature. Budite konkretni i izbjegavajte ponavljanja i vodite računa o vremenu.

 

 

Izvor: najstudent.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.