9 dokaza da vam čitanje može poboljšati život

 

Čitanje kao prevencija Alzheimerove bolesti

 

Brojna istraživanja su dokazala kako odrasli ljudi koji redovito čitaju imaju duplo manje šanse za oboljenje od Alzeheimerove bolesti. To ne znači da nikako ne postoje šanse da obolite od Alzheimera, nego samo da postoji korelacija između intelektualnog poticaja kao što je čitanje i prevencije bolesti.

 

Učenje novih stvari

 

Istraživanja su pokazala da vas strastveno čitanje i želja za istim može učiniti pametnijima. Čitanje vam ne pomaže samo u usvajanju novih informacija, nego i za održavanje tog znanja u starijoj životnoj dobi. Bilo da ste toga svjesni ili ne, čitanje popunjava vašu glavu s novim informacijama i nikada ne znate što će vam od toga nekada biti od koristi.

 

Čitanje reducira stres i poboljšava raspoloženje

 

Kada čitate, vaš prezaposleni i zabrinuti mozak odlazi u neki drugi svijet, pa u tim trenutcima nećete biti preplavljeni brigama koje donosi svakodnevni život. Čitajte puno i oslobodite se nakupljenog stresa!

 

 

Čitanje može imati terapijski učinak

 

Čitanje knjige, isto kao i slušanje muzike i gledanje omiljenog filma, može vam pomoći da se oslobodite negativnih prošlih iskustava i vidite novu perspektivu situacije. Ako preživljavate prekid ili neku tešku životnu situaciju, pročitajte knjigu u kojoj njezini likovi također prolaze kroz takvu situaciju. Tako možete vidjeti široku sliku i dobiti ideju za rješenje problema.

 

   

Čitanje poboljšava memoriju

 

Ako se često ne možete sjetiti gdje ste stavili ključeve, čitanjem možete poboljšati svoju memoriju. Svaki put kada čitate nešto, vježbate i potičete svoje sive stanice na razmišljanje i aktivnost. Sa svakom novom informacijom, mozak stvara nove veze, ojačava stare i omogućuje vam da razmišljate brže i bistrije.

 

Čitanje vas čini privlačnijima

 

Istraživanja pokazuju da inteligencija, pa čak i ona prividna, je jedan od atraktivnijih faktora kod žena. Zato, držite svoj nos u knjizi i možda će vas baš netko poželjeti prekinuti u čitanju.

 

Čitanje vam pomaže u razvijanju analitičkog razmišljanja

 

Budući pravnici i doktori, ovo je zaista istina. Što više čitate, lakše ćete premostiti prepreke odnosno razviti ćete vještine analitičkog razmišljanja što je u poslu izrazito važno.

 

Čitanje obogaćuje vokabular

 

Što više knjiga čitate, više ćete novih riječi usvojiti i one će pronaći mjesto u vašem svakodnevnom vokabularu. Čitanjem razvijate vještine lijepog izražavanja i komuniciranja koje će vam uvijek biti korisne u životu, pogotovo kada na usmenom ispitu odgovarate gradivo koje niste baš dobro spremili.

 

 

Izvor: buzzfeed.com  

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.