Kako su nastali olimpijski krugovi?

"Sport je ljudsko pravo. Svaki individualac mora imati mogućnost baviti se sportom, bez diskriminacije bilo kojeg tipa i u olimpijskom duhu, koji traži uzajamno razumijevanje u duhu prijateljstva, solidarnosti i poštene igre", Olimpijska povelja

Tako je Google putem GoogleDoodlea obilježio početak igara. 

 

Najpoznatiji simbol Olimpijskih igara su Olimpijski krugovi.

 

Pet međusobno povezanih krugova predstavlja jedinstvo pet (naseljenih) kontinenata (Afrika, cijela Amerika, Australija, Azija i Europa), a boje tih krugova (s lijeva na desno: plava, žuta, crna, zelena i crvena) izabrane su zato jer svaka država svijeta ima na svojoj nacionalnoj zastavi bar jednu od tih boja.

 

Olimpijski plamen pali se u grčkoj Olimpiji, i to ne bilo kako, nego sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala. Zatim tako nastali plamen, na Olimpijskoj baklji nosi tisuće trkača preko svih kontinenata, do grada u kojem će se održavati Olimpijske igre i, na kraju, do istaknutog mjesta na Olimpijskom stadionu na kojem će plamen plamtjeti čitavo vrijeme održavanja.

 

Prvi je put plamen na otvaranju nekih OI upaljen na Olimpijskim igrama u Amsterdamu, 1928.

 

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u malom nagradnom natječaju. :) 

Dobitnici su:

 

1. Tihana Kljakić

2.  Simona Tomšić 

3. Mario Holi

4. Tihomir Horvatić 

5. Davor Pleše 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.