Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava

U srijedu, 23.travnja, po treći se put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava pod nazivom Noć knjige 2014.

Zanimljiva činjenica, ovaj je datum odabran jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Noć knjige 2014. održava se u 156 gradova diljem Hrvatske uz 370 sudionika koji su pripremili više od 700 programa. U ovu manifestaciju uključene su knjižnice, knjižare, muzeji, galerije, obrazovne ustanove, a prvi put ove godine i vrtići.

Na rasporedu događanja naći će se raznorazne radionice, čitaonice i pričaonice, dramske izvedbe, javna čitanja, projekcije filmova, druženja s autorima, kvizovi, ali i pregršt nagrada u nagradnim igrama.

Ove godine, u Noći knjiga 2014. sudjelovat će više od 200 pisaca, brojni urednici, prevoditelji, glumci, izvođači, meteorolozi i mnoštvo drugih javnih osoba zaljubljenih u knjige i pisanu riječ.
Također, bit će organizirani i sajmovi knjiga, prodajne akcije i popusti u brojnim knjižarama i antikvarijatima. Zanimljivo je da će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis i vraćanje knjiga bez plaćanja zakasnine.

Osim što Noć knjiga svake godine podržava sve veći broj gradova i ustanova, ovogodišnja je novost da ni bolesnici ni zatvorenici neće ostati zakinuti za prisustvo ovoj manifestaciji. Tako će bolničko osoblje čitati pacijentima, čitat će se djeci u dječjim domovima, u kaznionicama i zatvorima bit će upaljena svjetla kako bi zainteresirani mogli čitati, a moći će i pratiti filmski maraton na Trećem programu HTV-a.

Također, novost je i natjecanje gradova u znanju iz književnosti. Ekipe iz Splita, Zagreba, Rijeke, Osijeka i Šibenika natjecat će se u znanju iz književnosti, a nagrade će, simbolično, biti – knjige.

Provjerite je li i vaš grad na popisu Noći knjige 2014. te raspored svih događanja, akcija, pogodnosti i raspored filmskog maratona na HTV-u na ovom linku.

Izvor: Studentski.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.