Znate li koja su najbolja učilišta u Hrvatskoj?

Od 120 visokih učilišta u Hrvatskoj, samo njih 11 može se u ovom trenutku pohvaliti da su kvalitetom na razini europskih standarda. Titulu su osigurali primitkom međunarodnog ESG certifikata sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju (Standards and Guidelines for Quality Assurance in European Higher Education).

Certifikate je prvi put dodijelila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kao potvrdu da su zadovoljili kriterije i postigli za studente učinkovit, razvijen i funkcionalan sustav obrazovanja.

Na listi “kvalitetnih” su dva integrirana sveučilišta (riječko i dubrovačko), tri javna fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FER, Fakultet organizacije i informatike, Medicinski fakultet) te dvije privatne visokoškolske institucije (VERN’ i Algebra).

Certificirani stručnjaci

- Dosad provedeni postupci vanjske prosudbe prikupljeni na nacionalnoj razini pokazuju da je samo jedna desetina visokih učilišta ispunila uvjete za dodjelu certifikata. Ovi rezultati ukazuju na potrebu daljnjeg razvoja svijesti o važnosti kvalitete - kaže ravnateljica Agencije, Jasmina Havranek.

Sama činjenica da postoji ovakav oblik vrednovanja kvalitete u Hrvatskoj prošla je gotovo nezamijećeno. U Agenciji objašnjavaju kako je razlog u procjeni da se u ovom trenutku naglasak ipak stavlja na opsežan proces reakreditacije visokih učilišta.

Postupak vrednovanja kvalitete na svakom testiranom visokom učilištu provodilo je peteročlano povjerenstvo u čijem su sastavu domaći i strani nastavnici, studenti i gospodarstvenici. Članovi povjerenstva (zasad ih je 120) prošli su edukaciju, stekli status certificiranog stručnjaka za vanjsku prosudbu i ušli u AZVO-ovu bazu certifikatora.

Poboljšanje kvalitete

Postupak propisan međunarodnim dokumentima prilično je zahtjevan i uključuje, među ostalim, fazu praćenja zadanih preporuka za poboljšanje kvalitete u trajanju od šest mjeseci. U nizu kriterija su i osiguravanje financijske stabilnosti i neovisnosti, ulaganje u edukaciju kadra, kreiranje novih trendova, a ocjenjuje se i kvaliteta dijaloga, dobre komunikacije.

Važi pet godina

Certifikat se izdaje na rok od pet godina, a visoka učilišta koja nisu ispunila kriterije mogu očekivati novu vanjsku prosudbu za 18 mjeseci.

- Ovo nije samo priznanje ustanovi, već mnogo znači i studentima jer znaju da studiraju na instituciji koja je procjenjivana europskim standardima - ističe Vlatko Cvrtila, dekan VERN’-a.

Ovo je 11 najboljih učilišta

1. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

2. Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu

3. Građevinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

4. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

5. Sveučilište u Dubrovniku

6. Sveučilište u Rijeci

7. Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci

8. Veleučilište u Rijeci

9. Veleučilište VERN’

10. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

11. Visoko učilište Algebra - visoka škola za primijenjeno računarstvo

Izvor: Jutarnji.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.