Čak 9 najpoželjnijih studija maturanata nalazi se u Zagrebu

Maturanti su izabrali - najatraktivniji fakulteti, koji su bili prvi izbor budućih brucoša, iz Zagreba su! Među 20 fakulteta rangiranih prema interesu, čak prvih 9 mjesta zauzimaju zagrebački fakulteti, a među najbolje plasiranim dalmatinskima su Ekonomski fakultet iz Splita na 11. mjestu, koji je bio prvi izbor za 759 maturanata.

Među dvadeset najpoželjnijih u zemlji probilo se pet splitskih fakulteta: uz spomenutu Ekonomiju, na 13. mjestu je Pomorski fakultet (prvi izbor za 634 maturanta), 14. je Sveučilišni studijski centar za stručne studije (za 614 brucoša prvi izbor), 16. je Pravo (571), dok je FESB na 19. mjestu (564 prva izbora).

To su podaci konačne rang-ljestvice za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u ljetnom upisnom roku u akademskoj godini 2014./2015., koju je u petak objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Dominacija metropole

Gledano pojedinačno po studijima, opet prednjači Zagreb, ali se splitski studij prava na Pravnom fakultetu probio na deveto mjesto. Upisna kvota za taj studij bila je 275 mjesta, a kao prvi izbor navelo ga je 319 maturanata. Budućim splitskim studentima atraktivan je bio i studij kineziologije, poslovne ekonomije te pomorske nautike.

Osim dominacije zagrebačkih fakulteta, znakovito je da uprkos preporukama, zahtjevima za smanjivanje kvota, stanju na burzi i ostalome, ekonomski fakulteti ne moraju strahovati za budućnost. Upravo je na listi najatraktivnijih fakulteta u državi prvo mjesto odnijela zagrebačka Ekonomija, koja je bila prvi izbor za 1852 kandidata, a studij poslovne ekonomije toga fakulteta također je prvi na listi najpoželjnijih studija u zemlji – predviđena je upisna kvota bila 690, a kao prvi izbor taj je studij navelo čak 1056 kandidata.

Visoka mjesta drže i ekonomski fakulteti u Splitu i Osijeku. Interes studenata ne jenjava ni za pravne fakultete i studij medicine, a tradicionalno je visoko i zagrebački Filozofski fakultet koji se smjestio na drugo mjesto najpoželjnijih visokih učilišta.

Što se tiče dalmatinskih sveučilišta, u Zadru je najatraktivniji bio Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja (za 194 prvi izbor), Pomorski odjel (145), Odjel za ekonomiju (118), Odjel za turizam i komunikacijske znanosti (117) te Odjel za anglistiku (102).

Na Dubrovačkom sveučilištu najpoželjniji je bio Pomorski odjel (prvi izbor za 144 učenika), a među prvih pet su i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Odjel za komunikologiju, Odjel za elektrotehniku i računarstvo te Odjel za stručne studije.

Istaknimo da je od oko 40 tisuća kandidata njih više od 30 tisuća ostvarilo pravo na upis, a čak 19.663 upisalo je studij prvog izbora.

Jesen stiže...

U jesenskom roku ostala su 1103 slobodna mjesta u Zagrebu, 548 u Splitu, 264 u Rijeci, 410 u Osijeku 118 u Zadru, 349 u u Puli i 48 mjesta u Dubrovniku.

Garača: Propala im kampanja

Dekana splitskoga Ekonomskog fakulteta prof.dr.Željka Garaču nisu iznenadili rezultati, pogotovo interes studenata za ekonomske fakultete:

- Maturanti su racionalni. Pokazalo se da je političko-medijska kampanja koja se vodi protiv ekonomskih fakulteta neprimjerena. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u krizi broj diplomiranih ekonomista koji se prijavi na biro i onih koji pronađu posao isti. Osim toga, posljedice smanjenja kvota ekonomskim fakultetima vidjet ćemo za tri godine. Već sada u Istri i Rijeci nema nezaposlenih ekonomista - upozorava Garača.

‘Tak imam te rad...’

Rang-ljestvica visokih učilišta pokazuje koliko je centralizacija u Hrvatskoj jaka - kaže dr.sc. Zrinka Ristić-Dedić, viša asistentica na zagrebačkom Institutu za društvena istraživanja, koja je s dr. sc Borisom Jokićem nedavno objavila studiju “Postati student u Hrvatskoj“.

Iako je ona pokazala da maturanti Splitsko-dalmatinske županije u najvećem postotku žele ostati studirati u Splitu, činjenica je, kaže dr.Ristić-Dedić, da su namjere jedno, a stvarnost drugo. Čak polovina hrvatskih maturanata, i to pogotovo oni najuspješniji, ipak gleda prema Zagrebu:

- Zagrebački studiji percipiraju se kao kvalitetniji, ali gleda se i na cjelokupnu ponudu koja je dostupna u glavnom gradu. Sveučilišta izvan Zagreba trebala bi otvarati studijske programe za koje vlada veliki interes, a nema ih nigdje osim u Zagrebu, poput logopedije – smatra dr.sc. Dedić Ristić
 

Izvor: Slobodna dalmacija 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.