Usvojite navike mentalno snažnih ljudi!

Mentalna snaga obično se definira kao sposobnost osobe da primjereno reagira na neuspjeh i nepovoljne okolnosti, kao i unutarnja kvaliteta koja pomaže pojedincima da marljivo rade i drže se svojih dugoročnih strasti i ciljeva.

Mentalno snažne individue razlikuju se od drugih po tome što imaju čvrstu volju, koja im omogućuje da se drže svojih ciljeva i da unatoč svemu postanu osoba koja ispunjava svoje potencijale. Sedam je navika koje imaju takve osobe, a koje donose mentalnu snagu koja predstavlja temelj za bilo kakav dugoročni uspjeh.

Uvijek zadržavaju potpunu kontrolu

Mnogi misle kako sreća ima puno veze s uspjehom ili neuspjehom, tako se za nedostatak uspjeha uvijek krivi - nedostatak sreće.sreće. Većina uspješnih priznaje da sreća ima nešto veze s time, no znaju da sami trebaju imati kontrolu nad svime što se događa. 

Oni se ponašaju kao da je uspjeh ili neuspjeh kompletno pod njihovom kontrolom - umjesto da trošite mentalnu energiju brinući o tome što vam se može dogoditi, preusmjerite ju u to da sami stvorite svoju sreću. Ne možete kontrolirati sreću, no možete kontrolirati sebe.

Puštaju stvari na koje ne mogu utjecati

Mentalna snaga je slična onoj mišićnoj - nitko nema neograničenu količinu iste. Zašto onda trošite energiju na stvari koje ne možete kontrolirati? Učinite ono što možete vezano za stvari koje vas se tiču, no ne pokušavajte promijeniti stvari ili ljude koji se ne daju modificirati.

Prošlost gledaju kao vrijedno iskustvo i ništa više

Prošlost je vrijedna jer omogućuje da učite iz vlastitih grešaka, ali i pogrešaka drugih. Nakon toga, jednostavno je trebate zaboraviti. Iako je to lakše reći nego učiniti, sve ovisi o vašoj perspektivi gledanja na stvari. Kada vam se nešto loše dogodi, promatrajte to kao priliku da naučite nešto što niste znali. Kada druga osoba učiniti grešku, nemojte samo učiti iz nje, već to promatrajte kao priliku da budete dobri, spremni oprostiti i razumjeti. Prošlost je samo trening, ona vas ne definira.

Slave uspjehe drugih

Mnogi ljudi uspjehe drugih vide kao svoj neuspjeh. Zavist i zamjeranje troši vrlo mnogo mentalne energije, snage koju bi bilo bolje upotrijebiti negdje drugdje. Kada vaš prijatelj postigne odličan uspjeh, to ne znači da ste vi spriječeni učiniti isto.

Ne dopuštaju si jadikovke, žalbe ili kritiziranje

Riječi imaju nezamislivu moć, pogotovo nad vama samima. Jadikovke oko vaših problema samo će učiniti da se osjećate lošije, stoga ako ne ide sve kako ste planirali, ne trošite vrijeme na kukanjem nad vlastitom sudbinom.

Mentalnu energiju utrošite na unapređenje situacije. Ne pričajte o tome kako stvari ne valjaju, već se fokusirajte na to da ih učinite boljima. Uspjeh neće izostati.

Fokusiraju se na impresioniranje samih sebe

Nikome vrijednom ne sviđate se zbog svoje odjeće, automobila, vlasništva, titule ili postignuća. Sve su to stvari. Ljudima se one sviđaju, no to ne znači nužno da im se zbog njih sviđate i vi. Pravi odnosi čine vas sretnima, a njih ćete formirati samo ako prestanete pokušavati impresionirati druge te počnete od sebe. Nakon toga imat ćete mnogo više energije koju ćete trošiti na ljude koji zaista vrijede.

Zahvalni su na blagoslovima

Svaku noć prije spavanju uzmite minutu i razmišljajte o onome što ste uspjeli i na čemu ste zahvalni, umjesto da mislite na sve stvari kojima u životu niste zadovoljni. Prestanite brinuti o tome što drugi imaju, a vi nemate.

Razmišljajte o onome na čemu možete biti zahvalni, a takvih stvari sigurno ima. Ukoliko se budete osjećali bolje zbog toga to je najbolji način da napunite svoje mentalne baterije, piše Business Insider.

Izvor: Srednja.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.