Djeca će u školi učiti kako se ne zadužiti!

Kako izraditi obiteljski proračun ili proračun učeničke zadruge, kako izračunati kamatu, kako odgovorno raspolagati novcem, kako planirati i odvojiti novac za prioritete, kako reklama utječe na potrošnju, kako postati otporan na agresivne marketinške kampanje, kako kao potrošač utjecati na kvalitetu i dostupnost privatnih i javnih usluga, kako planirati osobnu štednju, koje vrste plaćanja postoje...

Sve to od sljedeće školske godine u sklopu građanskog odgoja koji će se izvoditi i na satovima matematike, učit će učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci.

Učenicima nužna poduka

S istom naobrazbom, financijskim opismenjavanjem, na jesen će krenuti i škole u Velikoj Britaniji. Da je hrvatskim učenicima hitno nužna financijska naobrazba pokazalo je i PISA istraživanje o financijskoj pismenosti, provedeno prije dvije godine, a u kojem su hrvatski petnaestogodišnjaci među djecom iz 18 zemalja zauzeli 14. mjesto.

– Treba unaprijediti opće obrazovanje u Hrvatskoj, a financijska pismenost je svakako dio tog obrazovanja. Rezultati PISA istraživanja pokazali su da naši učenici nemaju potrebne kompetencije u financijskoj pismenosti i svjestan sam da te kompetencije treba unaprijediti – kaže ministar obrazovanja Vedran Mornar.

I voditeljica PISA centra u Hrvatskoj Michelle Braš Roth drži da je učenicima nužna poduka o financijama, ali da se prije toga moraju intenzivno stručno usavršiti učitelji jer o njihovoj financijskoj pismenosti ovisi kako će i koje od pojmova prenijeti školarcima.

– Naravno da s financijskom edukacijom treba započeti što ranije. Uostalom, dijete od najranije dobi sudjeluje u obiteljskim kupnjama, uči gdje se i kako podiže novac, postaje svjesno da ne može uvijek sve dobiti, da za ispunjenje nekih želja treba štedjeti. Djeca uče oponašanjem, igraju se “dućana” već u predškolskoj dobi i već je tada moguće uvesti neke sadržaje financijske edukacije, prilagođene uzrastu djeteta – kaže Braš Roth. Tvrdi da se taj program mora provesti kroz postojeće predmete.

Uvid u vrijednost novca

– Djeca, sukladno uzrastu, trebaju razumjeti čemu služi novac, prepoznati novčanice, kovanice, različite valute, naučiti o različitim načinima plaćanja, osobno ili putem interneta i svim rizicima vezanim uz internetsku trgovinu, treba ih osposobiti za korištenje bankovnih i kreditnih kartica i praćenje stanja, odnosno transakcija na svom računu.

Učenike treba osposobiti za planiranje i upravljanje osobnim financijama, moraju znati razlike i prepoznati različite vrste prihoda, primjerice doplatak, proviziju, plaću, novčane potpore te bruto i neto dohodak – ističe Michelle Braš Roth.

Prema njezinim riječima, djecu se mora naučiti planiranje troškova, prednostima i nedostacima različitih investicijskih proizvoda te ih osposobiti za planiranje mirovine i akumuliranje rezervi za zdravstvene troškove. Da je financijsko opismenjavanje nužno drži i dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat.

– Ne treba pretjerivati, djeca trebaju znati što je novac i čemu služi, u višim razredima osnovne škole moraju naučiti osnove, steći uvid u vrijednost novca i vođenje osobnih financija – zaključuje Lazibat.

Izvor: Večernji

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.