Sušački genijalac prijavio deset studija i svugdje briljirao!

Osim što je postigao odličan uspjeh iz svih šest predmeta koje je polagao na državnoj maturi, učenik sušačke gimnazije ostat će zapamćen i po tome što se prijavio na deset studijskih programa i na svim zauzeo prvo mjesto. Na kraju je od svega odabrao medicinu. 

Učenik generacije Prve sušačke hrvatske gimnazije Mislav Krmpotić na ovogodišnjoj je državnoj maturi postigao odličan uspjeh iz svih šest predmeta iz kojih je pisao ispite, a riječ je o hrvatskom i engleskom jeziku, matematici, biologiji, fizici i kemiji.

Sa sto posto riješenosti ispita iz matematike sušački je gimnazijalac zauzeo prvo mjesto među ovogodišnjim hrvatskim maturantima, dok je na ispitu iz fizike zauzeo deseto mjesto u državi, iz biologije jedanaesto mjesto, a na ispitima iz hrvatskog jezika i kemije ušao je među jedan posto najboljih hrvatskih maturanata.

Medicinu sam odabrao radi dobre mogućnosti zaposlenja nakon fakulteta, kaže Mislav. 

Radoznalost

Međutim, izniman uspjeh na državnoj maturi nije jedini Mislavov ovogodišnji uspjeh, jer ono što mu je pošlo za rukom na ljetnom roku upisa na fakultete također ulazi u kategoriju iznimnosti. Naime, na čak deset studijskih programa koje je prijavio za upis Mislav je zauzeo prvo mjesto.

Teško ih je sve i naborjati, no recimo samo to da su se na njegovom popisu prioriteta našli strojarstvo, elektrotehnika, građevinarstvo, pravo, ekonomija i medicina, a iako je riječ o različitim znanstvenima područjima na svim je ljestvicama poretka Mislavovo ime bilo prvo. Konačni odabir pao je na studij medicine riječkog Medicinskog fakulteta, a razlog je, kaže Mislav, bio praktične prirode.

– Razlog je dobra mogućnost zaposlenja nakon fakulteta. Pod time ne podrazumijevam odlazak iz Hrvatske, jer volio bih ostati ovdje, ali pruži li se neka prilika nikada se ne zna. Odabrao sam deset fakulteta za upis, a jedino na Fakultetu elektrotehnike i računalstva i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu ispred mene su na upisu bili oni koji su ostvarili pravo direktnog upisa, kaže Mislav.

Dodajući kako je pravo i ekonomiju uvrstio u svoje odabire samo iz razloga da vidi koji će biti na ljestvici Mislav kaže da baš nije očekivao kako će na svim upisnim ljestvicama biti prvi.

– Očekivao sam da ću biti pri vrhu, ali ne baš prvi. Slično je bilo i s državnom maturom. Nakon ispita sam znao da ću ostvariti dobar rezultat, ali opet nisam očekivao baš tako dobar, ističe novopečeni brucoš.

Prosjek 5,0

Dodajući kako ga ipak najviše zanimaju matematika i fizika, no za te se studije nije odlučio zbog razmišljanja o dalekoj budućnosti, Mislav kaže da će se tim područjima nastaviti baviti ukoliko mu studentske obaveze to budu dozvoljavale.

S prosjekom 5,0 kroz sve godine srednjoškolskog obrazovanja i ljubavi prema prirodnim znanostima nije bilo potrebe previše učiti za državnu maturu, jer Mislavovo iskustvo kaže da je ključ školskog uspjeha u kontinuiranom radu.

– Za maturu se gotovo ništa nisam pripremao. Kroz četiri godine školovanja radio sam konstantno i bilo mi je dovoljno samo nekoliko dana prije ispita ponoviti gradivo. Na nastavi sam uvijek slušao, nisam od onih koji »zuje« na satu, tako da tijekom srednje škole kod kuće nisam nikada morao pretjerano učiti. Kod kuće se sve svodilo samo na ponavljanje onoga što sam čuo na satu, zaključuje Mislav.

Za instrukcije morao formirati skupine

Posljednju godinu svog srednjoškolskog obrazovanja Mislav će pamtiti i po intenzivnom druženju s prijateljima, ali ne neobaveznom druženju već podučavanju, na što je, kaže, utrošio jako puno vremena.

– Jako se volim družiti s prijateljima, a ove sam godine jako puno vremena koristio za davanje instrukcija iz matematike i fizike. Bilo je toliko puno ljudi da sam ih morao stavljati u grupe, ali onda sam vidio da takve instrukcije ne funkcioniraju pa sam išao na formiranje manjih skupina.

Iz tog razloga se nisam previše posvetio pripremama za natjecanja. Bio sam na natjecanjima iz matematike, fizike i biologije, ali kako se nisam pripremao nisam stigao dalje od županijske razine, kaže Mislav.

Izvor: Novi list 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.