Učite i gledajte svijet kroz oči djeteta - svaki dan!

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao i proteklih godina, zajedno s partnerima, organizira i provodi 8. Tjedan cjeloživotnog učenja koji će se održati od 29. rujna do 5. listopada 2014. godine. 

Kampanja će i ove godine započeti svečanim otvorenjem što ga zajednički organiziraju Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Grad Vukovar i regionalni koordinator Pučko otvoreno učilište Vinkovci, 29. rujna u Hrvatskomu domu u Vukovaru, J. J. Strossmayera 20,  s početkom u 12:00 sati.

Postignuti rezultati tijekom Tjedna 2013. (više od 500 različitih događanja) služe kao poticaj da i ove godine svi zajedno pošaljemo snažnu poruku o važnosti učenja i obrazovanja, a posebice obrazovanja odraslih.

U prilog tome ide i činjenica da je Republika Hrvatska i dalje na samome začelju sudjelovanja građana u cjeloživotnom učenju - prema podatcima EUROSTATA za 2013. godinu broj uključenih je samo 2,4%.

Slijedeći tu poruku, Tjedan cjeloživotnog učenja 2014. usredotočio se na to da motivira građane, bez obzira na dob, razinu obrazovanosti, radni status i sve druge okolnosti, da se uključuje u proces cjeloživotnog učenja. 

Cjeloživotno učenje odnosi se na “svaku aktivnost učenja tijekom cijeloga života radi unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskog, društvenog ili profesionalnoga djelovanja pojedinca“. Ono obuhvaća učenje u svim životnim razdobljima (od rane mladosti do starosti) i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno, neformalno i informalno). Nemojte zaboraviti da je cjeloživotno učenje važno! 

Potporu kampanji su dale osobe iz javnoga života: Ivica Kostelić, Goran Bogdan, Danijela Trbović, Blaženka Leib, Davor Pavuna, Martina Tomčić i Slaven Knezović. 

Ovo su njihove poruke:

“Napredovanje i pokušaj dostizanja većih i viših vrijednosti nikako ne ide bez učenja! I moj cijeli dosadašnji život i sportska karijera je svakodnevno učenje kojim sam pokušavao pomicati granice i sportske, a i svoje ljudske - to još radim i radit ću do kraja života.”, Ivica Kostelić, sportaš

“Stalno izmišljanje novih svjetova je nužnost u poslu kojim se bavim. Nove spoznaje, nova saznanja su načini kojima to ostvarujem. Stalnim ulaganjem u sebe postižem oduševljenje viđenja stvari po prvi put, što je nemjerljiva sreća. Stjecanje novih znanja i vještina omogućuje nam da uvijek iznova vidimo svijet očima djeteta.”, Goran Bogdan, glumac 

“Moja filozofija obrazovanja i učenja, kojom se vodim kroz život, temelji se na staroj narodnoj poslovici: Čovjek uči dok je živ!" Slaven Knezović, glumac  

Tijekom formalnog obrazovanja često sam radila sve drugo samo da ne moram učiti. Danas, kad sam završila svoju formalnu naobrazbu i kad radim sve što rade i drugi odrasli, učila bih samo da se izvučem iz svakodnevice koja melje stresom i kolotečinom.

Stoga sam si priuštila da učim. Ne zato što moram, zato što se to podrazumijeva, već zato jer ja to želim, zato što me učenje čini sretnom i zadovoljnom - od tjelovježbe, plesa pa do nekih novih stranih jezika. Zgranutu izjavu moga djeteta: „Mama, ti učiš, a ne moraš!“, shvatila sam kao kompliment i još jednu osobnu pobjedu." Daniela Trbović, voditeljica
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.