Iznenađuje li vas ova rang lista fakulteta?

Prema američkoj listi News & World Reporta, najbolje sveučilište u svijetu je Harvard. Što se naše regije tiče, najbolje se rangirao Univerzitet u Beogradu na 388. mjestu, dok se Sveučilište u Zagrebu nalazi na 489. mjestu rang-liste 496 svjetskih visokoobrazovnih ustanova.

Sveučilište u Ljubljani je na 348. mjestu, dok je sveučilište u Beču na 197. mjestu najboljih univerziteta u svijetu. 

Sveučilišta iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nisu ušli na listu najboljih 496 svjetskih sveučilišta. 

Amerikanci prednjače

Prema američkoj listi News & World Reporta, najbolji u svijetu je Harvard, a prate ga Massachusetts Institute of Technology, Univerzitet California-Berkeley, te poznata sveučilišta Stanford, Oxford, Cambridge, California Institute of Technology, Univerzitet California-Los Angeles, te univerziteti Chicago i Columbia, prenosi Aljazeera Balkans. 

Prilikom rangiranja u obzir su uzeti kriteriji kao što su svjetska reputacija na području istraživanja, regionalna istraživačka reputacija, publikacije, utjecaj kontekstualnog navođenja citata u međunarodnoj literaturi, ukupno navođenje citata, postotak najčešće navođenih znanstvenih radova, međunarodna suradnja, broj doktoranata i broj doktoranata u odnosu na broj akademskog osoblja. 

Izvor: Danas.net 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.