Novcem iz EU fondova do prvog radnog iskustva

Nitko nas ne želi zaposliti. Stalno šaljem prijave za posao, ali svi, baš svi traže iskustvo u struci. Kako da ga imam s 18 godina? 

Tijekom prakse u školi dobili smo priliku jedva uzeti neki alat u ruke. Većinu smo vremena čistili i radili sporedne poslove, a nismo vježbali zanat, govori Dario Palavra (18) iz Dugog Sela, po zanimanju – plinoinstalater. 

O sličnim iskustvima govori i Danijel Tolić (18), elektroinstalater iz Vrbovca. Posljednjih dana užurbano savladavaju osnove njemačkog jezika u Obrtničkom učilištu u Zagrebu. Sljedeća tri tjedna provest će na usavršavanju u Frankfurtu. Radit će u svojoj struci, u uglednim poduzećima.

Plaće nema, ali smještaj, hranu, zdravstveno osiguranje i džeparac dobivaju iz fondova Europske unije. Roditelji ne snose nikakve troškove. 

Ravnatelj učilišta Dražen Maksimović i njegovi suradnici prijavili su se na natječaj i uspjeli preko programa Erasmus Plus dobiti novac za financiranje stručnog usavršavanja, odnosno prakse, za dvije skupine mladih koji su završili strukovne škole. 

Prva je trenutačno u Padovi. Kuhari, instalateri grijanja, postolari, dizajneri stilisti, soboslikari, monteri suhe gradnje, tesari... rade u uglednim restoranima, za poznate građevinske tvrtke, cure pomažu izrađivati torbice i cipele za poznati Gucci.

- Praksu odrađujem u restoranu Isola Di Caprera - jednom od najpoznatijih i najboljih u Padovi. Upoznao sam posve drukčiju kuhinju i način pripreme hrane od onih koje sam dosad poznavao. Restoran radi i catering za velike bankete, a za te poslove zadužen je mladi dečko iz Istre. 

Oduševio sam se kad sam čuo da u restoranu radi još netko iz Hrvatske. Projekt je fantastičan - kaže Igor Trifunović (18). U Zagrebu je smjer kuharstva završio u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, a na natječaj se prijavio na nagovor bivšeg razrednika.

- Iako ih je u početku sve pomalo strah, jer su bačeni u vatru, brzo shvate prednosti projekta. 

To je pravi posao, prava prilika.

Jako su zadovoljni, uzbuđeni, ali i izmoreni. Neki rade u dvije smjene, neki rano ustaju... Sudjeluju u cijelom procesu proizvodnje. Tamo nema mjesta neodgovornosti, neozbiljnosti i zabušavanju. Moraju se držati pravila – a ne, primjerice, prespavati jutarnju smjenu na poslu. To su pripreme za stvarni život. 

Gazde su zadovoljni, kažu da se djeca jako trude - prenosi Darija Čukelj, koordinatorica projekta, koja je u stalnom kontaktu s partnerima u Padovi koji se brinu o polaznicima. Trud bi se ovim mladićima i djevojkama brzo mogao isplatiti jer iz prakse se mogu izroditi i ponude za posao.

- Bitno nam je promovirati strukovno obrazovanje, da djelo ruku te djece vrijedi. Mudri dobro iskoriste ovakvu priliku. Natječaj za odlazak na praksu prolaze samo motivirani učenici koji su predani zanimanju za koje su završili školu i koji to žele raditi. Nije bitno čak ni da znaju jezik jer osnove nauče u učilištu prije polaska.

Svatko je obavezan proći 30-40 sati jezika, gdje ih upoznajemo i s kulturom grada u koji idu. U gradu ih dočekuju domaćini, naši partneri, imaju mentore, dobiju čak i kartu za prijevoz. Osim svoje struke na licu mjesta vide kako funkcioniraju poslodavci u Italiji, kako se odnose prema poslu, koje su obveze prema radnicima... 

Stječu iskustvo koje će im sigurno poslužiti – kaže ravnatelj Maksimović. Iako je prošlih godina barem šest od 20 učenika dobilo ponude za posao u Europi, Maksimović se uvijek nada da će se svi učenici nakon usavršavanja zaposliti u Hrvatskoj i tu dijeliti svoje znanje.

- Presretan sam jer sudjelujem u nečemu ovakvom jer sam 20 godina kao profesor gledao kako se za nadarene učenike rijetko tko bori. Ovako su mogućnosti neopisive – ističe ravnatelj. Mladići i djevojke dužni su svaki dan bilježiti što rade i kako napreduju. Dobiju certifikat od tvrtke u kojoj su bili i certifikat Europass Mobility, potvrdu da su prošli stručno usavršavanje u inozemstvu.

Izvor: 24sata.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.